Hyresgäster Publicerad:

Göteborgs scener öppnar upp igen

Efter snart ett och ett halvt år med covid-19 börjar restriktionerna sakta lätta. Nu ser Higab med hyresgäster fram emot en vardag där människor åter kan mötas och pausade verksamheter kan rulla igång igen. En av dem är Trädgår’n som nu har öppet för första gången på åtta månader.

– Restriktionerna gör att vi inte blir lika många som vanligt, men vår sommarklubb Port du Soleil tillsammans med en handfull konserter på uteserveringen blir ett uppskattat tillskott och kommer leda till att vi kan återanställa 30–40 personer, säger Daniel Tervaniemi, del av ägarfamiljen Burgsvik Group som bland annat äger Trädgår’n och driver försäljning på Ullevi och Gamla Ullevi.

Daniel Tervaniemi står utanför entrén till Trädgår'n. Till höger syns en publikbild.

Precis som flera andra av Higabs hyresgäster har Burgsvik Group drabbats hårt av pandemin. De beskriver 2020 och 2021 som de värsta i företagets historia med inställda evenemang och en delvis pausad verksamhet. Det har krävts både nya metoder och olika former av hyresstöd för att få allt att gå runt när det inte har varit möjligt att ta emot besökare i sina lokaler.

– Vi har regelbundet pratat med Higab och haft kontinuerliga möten för att uppdatera om läget och försökt hitta lösningar. Hyresrabatter, omställningsstöd och uppskov med likviditeten har varit bidragande orsaker till att vi inte har behövt stänga ner helt och hållet. Det har gjort att vi har kunnat försöka behålla personal och sikta på framtiden.

Fortsatta stödinsatser

Under pandemin har Higab arbetet intensivt för att stötta sina hyresgäster. Bolaget beviljade 30 miljoner kronor i hyresrabatter under 2020 och hittills i år har 15 miljoner kronor beviljats. Hälften kommer från Higab och hälften kommer från statens stödpaket. Regeringen införde nyligen ytterligare perioder av statligt stöd vilket ger Higab möjlighet att fortsätta ge hyresrabatter. Det innebär att de hyresgäster som är hårdast drabbade med ett omsättningstapp på 40 procent eller mer jämfört med 2019 får fortsatt helt hyresfritt. Med lägre omsättningstapp utgår en lägre hyresrabatt.

Alla hyresgäster har även fått möjlighet till anstånd med hyran, omsättningshyror har omvandlats till bashyror, ärenden till inkasso har stoppats, ingen dröjsmålsränta har debiterats och i vissa fall har hyresgäster fått hjälp med att komma ur sina avtal i förtid.

– Vi gläder oss med våra hyresgäster att det äntligen börjar se lite ljusare ut. Det känns bra ett ge dem fortsatt stöd och det kommer vi fortsätta med så länge det behövs, säger Pontus Isaksson, fastighetschef på Higab.

– Stöden har delvis lett till att vi vågat satsa på en verksamhet trots riskerna och den ansträngda ekonomiska situationen. Vi var först i Sverige med att köra en corona-säker nattklubb förra sommaren på Trädgår’n och vi har kunnat hålla igång lunchserveringen på Ullevi, säger Daniel Tervaniemi.

Optimistisk inför framtiden

Den 1 juli lättade regeringens och Folkhälsomyndighetens restriktioner och det innebär att Trädgår’n återigen kan öppna upp och ta emot ett större antal besökare.

– För stora delar av koncernen är detta väldigt viktigt, men tyvärr räcker det bara en bit på vägen för Trädgår´n och arenorna där stora konserter och evenemang är huvudnäringen. Det är det som gör att vi kan gå runt och där är vi inte riktigt än.

Även om det dröjer ett tag till de stora folkfesterna är Daniel Tervaniemi på Burgsvik Group optimistisk inför framtiden.

– Vi tror stenhårt på liveevent, musik, konsert och nattklubb efter pandemin. Vi ser ett stort behov hos folk att umgås och från september har vi konserter inbokade nästan varje dag fram till årsskiftet på Trädgår’n. Bolaget har även över 100 konserter inbokat under 2022 och det verkar bli en riktig dundersommar på Ullevi samma år, så vi tror på framtiden.

Fler nyheter!