Event Hyresgäster Publicerad:

Göteborg Film Festival i Higabs hus

Snart startar 2020 års upplaga av Göteborg Film Festival. Under den stora festen kommer omkring 400 filmer från 80 länder att visas. På Stora Teatern och Stadsbiblioteket, som är två av Higabs hus, hålls det både visningar och samtal med regissörer och skådespelare.

Staty framför Stora Teatern under kvällstid

Göteborg Film Festival är den största filmfestivalen i Norden. Varje år reser festivalens programgrupp jorden runt för att välja film att ta till Göteborg – och under elva dagar i slutet av januari stundar en filmfest med uppemot 400 filmer från ett 80-tal länder på omkring 1 000 visningar. Av Higabs hus kommer Restaurang Trädgårn, Stora Teatern och Stadsbiblioteket att representeras under festivalen.

Årets filmfestival pågår mellan 24 januari och 3 februari. Den officiella invigningsfesten äger rum på Restaurang Trädgårn och under kvällen blir det glamoursalong, DJ:s och spelningar med artister som JOY, Italo Bitches, Pale Honey, Off The Meds och Bongo Riot GBG. Under festivalen kommer flera samtal att äga rum på Stadsbiblioteket. Några av de som deltar är manusförfattaren och regissören Alice Winocour som skrev manus till Frankrikes Oscarsbidrag Mustang och Martha Batalha vars debutroman har filmatiserats som The Invisible Life of Eurídice Gusmão, vilket är en av huvudfilmerna i årets brasilianska fokus. Det blir även ett samtal om filmen Metoo – Force of Habit där sju regissörer har följt kvinnors liv under en dag, med fokus på de stunder av vardagliga sexuella trakasserier som vanligtvis förblir gömda.

På Stora Teatern visas årets virtual reality-verk Battlescar – Punk Was Invented by Girls. Det är en intensiv, fullspäckad resa tillbaka till 1970-talets Lower East Side i New York och dess musikscen, full av sköna karaktärer och miljöer. Resultatet är ett starkt feministiskt coming of age-drama, en kärleksförklaring till en glorifierad era och en VR-explosion där tekniken och berättelsen går hand i hand. På Stora Teatern blir det även ett samtal med Stellan Skarsgård som är årets mottagare av festivalens Nordic Honorary Dragon Award. Prisutdelningen inleder visningen av Hans Alfredsons film Den enfaldige mördaren – en av Skarsgårds stora filmprestationer. Efter visningen samtalar pristagaren om sin karriär och sitt arbete.

Information om Göteborgs Film Festival

Fler nyheter!