Hållbarhet Publicerad:

Gamla kläder blir som nya

Under hösten samlade Higab in gamla profilkläder för att ge dem nytt liv. Nu har de utslitna plaggen gjorts om till tröjor, väskor, vantar och mössor som våra medarbetare kan använda.

Klädesplagg utlagda på ett bord.

En pikétröja har omvandlats till två mössor, en t-shirt har blivit en vetevärmare och en dunjacka och collegetröja har formats om till vantar. Det är bara några exempel på vad som har hänt med Higabs gamla profilkläder efter att de lämnades in för recycling. Arbetet har letts av Ida Lindgren som är Higabs hållbarhets- och säkerhetsansvarig.

Varför har vi valt att recycla kläder?
– Klädproduktion har en stor lokal påverkan där de produceras. När kläder är utslitna vill vi gärna kasta dem eller möjligen lämna dem till second hand. När vi i stället uprecyclar får dem ett nytt och högre värde. Att skapa cirkulära flöden ökar både värdeskapandet för oss som konsumenter och ger minskad påverkan på miljön och ekonomin.

Hur går processen till?
– Efter att vi samlade in våra teknikers gamla kläder och tvättade dem så skickades dem till ett lokalt företag som bara arbetar med återvunnet material. De uprecyklade kläderna till nya produkter och sen kom de tillbaka till oss.

Vad tycker du om resultatet?
– Det har varit viktigt att varje steg under processen ska kännetecknas av ansvarstagande ur ett hållbarhetsperspektiv. Därför är företagets lokala förankring och fokus på återvunnit material centralt. Det handlar inte bara om attraktiviteten i produkterna, utan hur processen fram till dess varit. Jag tycker att vi har tänkt till och försökt ta ansvar i varje steg. Det gör att resultatet känns extra bra.

Fler nyheter!