Byggnadsvård Publicerad:

Fönsterrenovering på Hagabadet

Nu startar arbetet med att renovera fönster och gjutjärnsdetaljer på anrika Hagabadet. Projektet kommer att pågå under våren och sommaren.

I veckan påbörjas ett renoveringsarbete på Hagabadet i stadsdelen Haga. Det är husets fönster som ska renoveras och målas om. Även gjutjärnsdetaljer kommer att renoveras. Med tanke att huset har en stor del av sina originalfönster bevarade kommer arbetet att genomföras med stor varsamhet. Projektet genomförs under våren och sommaren.

Utsidan av den gula tegelbyggnaden Hagabadet.

1876 invigdes huset som i dag är känt som Hagabadet. Det uppfördes som Göteborgs första folkbad och gick då under namnet Renströmska Bad- och tvättinrättningen. Här fanns både en enklare del med karbad och en elegantare förstaklassavdelning. Syftet med folkbadet var att motverka dåtidens återkommande problem med koleraepidemier.

1903 förstörde badets mellandel i en brand. Arkitekt Wilhelm Klemming fick i uppdrag att rita ombyggnaden där han fortsatte med samma jugend-stil som Centralbadet i Stockholm som han hade ritat ett år tidigare. 1906 återinvigdes det något större badhuset där den tidigare tvättavdelningen hade byggts om till en ståtlig simhall med den välkända bassängen ”Ägget”.

När Valhallabadet invigdes 1956 stängde badet i Haga. Istället fick teatergrupper och mindre verksamheter hyra in sig i huset i väntan på beslut om rivning eller renovering. 1996 påbörjades en omfattande renovering och upprustning av badhuset. 1997 öppnade huset igen, nu med namnet Hagabadet.

Fler nyheter!