Efter en process med en öppen konceptförfrågan har nu Higab signerat en avsiktsförklaring med Västkustupplevelser om hyresavtal för Feskekôrka från år 2023. Bakom företagsnamnet finns Niclas Hammarstrand, Johan Taaning och Joacim Lager – tre väletablerade entreprenörer som menar att de alltid levt och andats restaurang.
– Redan som 12-åring sommarjobbade jag i disken på Pensionat Kosterbaden på Nordkoster. Som 16-åring drev jag ett lägenhetshotell på Orust där vi bland annat arrangerade ”räk-kryssningar” för 7-8 personer i en träsnipa, säger Niclas Hammarstrand.
Joacim Lager är uppvuxen i en restaurangfamilj och fick också hoppa in i verksamheten tidigt, medan Johan Taaning började sin karriär i garderoben på restaurang Hunters i Trollhättan. Alla tre har sedan dess fortsatt i branschen på olika sätt. Från att arrangera event på Cirkus i Stockholm till att utveckla Thorskogs Slott och Tjörns Havspensionat.
Kunskap och västkustförankring
Åstols Rökeri är ett hjärtebarn för Joacim Lager och Johan Taaning. Här har de byggt upp en välrenommerad fisk- och skaldjursrestaurang med eget rökeri och scenunderhållning. En del av detta vill de ta med till Feskekôrka.
– Vi tar inte bort något. Det ska vara fortsatt själ och hjärta och göteborgarna kommer känna igen sin Feskekôrka. Vi adderar delar som vi verkligen tror kan tillföra något positivt. På dagen köper du som tidigare med dig fisk eller räkor hem av din fiskhandlare, på kvällen sitter du ner och njuter ett glas vin och förstklassig mat från havet. Kanske med livemusik till. Generösare öppettider och större målgrupp. Det ska inte vara en finkrog för en exklusiv klick eller ett stort nöjespalats, säger Johan Taaning.
– Vi vill skapa en otvungen mötesplats oavsett om det handlar om kompisgänget, familjen eller företaget. Kunskap om produkterna och lokalförankringen är viktig. Det ska vara ursprungsmärkta räkor från lokala fiskare på Västkusten. Kvalitet till vettigt pris, säger Niclas Hammarstrand.
Samverkan
Att de vill satsa i just Feskekôrka beror dels på en kärlek till kulturfastigheter och havet, dels på den atmosfär som finns i huset.
– Att jobba i en sådan byggnad är kanske inte alltid det lättaste, men det är en helt annan känsla, kärlek och atmosfär. Du kan inte skapa en sådan atmosfär, det måste finnas i väggarna, säger Niclas Hammarstrand.
En av de tidigare handlarna i Feskekôrka, Kerstins Delikatesser, kommer att flytta tillbaka och samverka med de nya entreprenörerna.
– Vi ser fram emot att få arbeta tillsammans och på så sätt få med historiken. Vi har varit i kontakt med flera av de tidigare hyresgästerna för att ta del av deras erfarenheter, säger Joacim.
Kompetenser som kompletterar
De tre pratar om hur deras personligheter och kompetenser kompletterar varandra väl och att det är en framgångsfaktor när de ska in i Feskekôrka.
– Kortfattat kan man säga att jag är gasen med mycket idéer, Johan har koll på siffrorna och är bromsen när det behövs och Niclas håller i rodret, säger Joacim Lager.
– Man dras till dem som kompletterar en själv. Sedan har vi likheter också, direktkontakten med kunderna är viktig för oss alla tre till exempel. Det ska kännas att det är kvalitet och att all personal känner ansvar för värdskapet. Vi är stolta över att ha hög kundnöjdhet på alla våra ställen och det visar väl också att vi är på rätt spår, säger Niclas Hammarstrand.
Fina fisken – här är favoriterna
På frågan om vilka som är deras egna favoriter bland fisk och skaldjur kommer svaren snabbt.
Johan:
– Skaldjur är lätt – Åstols rökta räkor.
En smörstekt spätta är väldigt gott också, enkelt och lätt.
Joacim:
– Sjötunga Walewska.
Till det vill jag ha kräftstjärtar fiskade utanför Åstol som vi kokar själva.
Niclas:
– Räkor från Kosterfjorden kan jag äta alla dagar i veckan. Slätvar och piggvar är bästa fiskarna, långsamt kokta i ugnen i 90 grader med skirat smör och pepparrot.