Event Hyresgäster Publicerad:

Black Ribbon Day på Stadsbiblioteket

För andra året i rad uppmärksammas Black Ribbon Day av Göteborgs Stad. På Stadsbiblioteket anordnas ett program den 23 augusti med anledning av att det är 30 år sedan Berlinmurens fall.

Exteriörbild på Stadsbiblioteket från Avenyen

The European Day of Remembrance for Victims of Stalinism and Nazism, även känd som Black Ribbon Day, är en internationell minnesdag för att hedra offren för stalinism, nazism och andra totalitära regimer. Både datumet den 23 augusti och namnet Black Ribbon Day härstammar från demonstrationer som hölls i västvärlden på 1980-talet.

På fredag den 23 augusti anordnas ett program på Stadsbiblioteket med fokus på att det är 30 år sedan Berlinmuren föll. Programmet inleds kl 17 vid trappscenen med tal av kommunfullmäktiges ordförande Anneli Rhedin och fortsätter med musik från 1989 framfört av musikern David Bäck och sångerskan Johanna Hjort. Därefter blir det ceremoniell ljuständning, dokumentärfilmvisning av Jag flydde från Östtyskland och föredrag av Birgitta Almgren, professor i tyska verksam vid Södertörns högskola, som kommenterar filmen och ger en kort historik över DDR. Hon berättar även om sin bok Inte bara spioner… Stasi-infiltration under kalla kriget. Programmet avslutas kl 18.30 med musik.

Stadsbibliotekets program

Fler nyheter!