Hyresgäster Publicerad:

Ass Savers flyttar in i Sockerbruket

Nu har Göteborgsföretaget Ass Savers flyttat in i nya lokaler i Sockerbruket. I snart tio år har deras specialdesignade stänkskärm för cyklar spridits över världen.

Utsidan av tegelbyggnaderna i Sockerbruket

Idén till Ass Savers stänkskärm föddes 2011 när designern Staffan Widell skulle ta sig hem på sin cykel genom ett regnigt Göteborg. För att skydda sig från stänk och smuts rev han loss en bit wellpapp och satte fast det under sadeln. Resultatet blev mer lyckosamt än han trott och det ledde till att han bestämde sig för att utveckla en specialdesignad stänkskärm (Mudguard) tillsammans med Oscar Ternbom och Petter Danielson. De döpte projektet skämtsamt nog till Ass Savers och efter bara 24 timmar var deras webbshop igång.

I dag har Ass Savers sålt mer än en miljon stänkskärmar och de har även utvecklat FendorBendor och The Mudder. Deras produkter har bland annat använts av proffscyklister i UCI World Tour.

Nu utvecklar Ass Savers sin verksamhet och flyttar in i Sockerbruket vid Klippan i Majorna.

När den första delen av Sockerbruket byggdes 1810 låg Majorna fortfarande utanför Göteborgs stadsgräns. Det drevs ursprungligen av Abraham Robert Lorent, men efter ett antal förlusttyngda år såldes hela rörelsen med sockerbruk och porterbryggeri på auktion. Köpare var David Carnegie Jr och han fick snart snurr på verksamheten. Runt 1850 var cirka 300 personer anställda av Carnegiebruken och runt dem växte det fram ett helt samhälle. David Carnegie hade sociala och religiösa ambitioner och lät bland annat bygga bostäder, skola, kooperativ handelsbod, bank och eget kapell till sina anställda.

Själva industribyggnaderna byggdes om och till flera gånger, bland annat ritade Hans Hedlund 1901 ”Toppsockerfabriken” som blickar ner från berget som en medeltida borg. Exteriört hålls området ihop av de röda tegelfasaderna med utsmyckningar och torn och de gamla bruksbyggnaderna visar en industrianläggnings utveckling från 1800-talets början fram till 1950-talet.

Information om Ass Savers!

Fler nyheter!