Historia Publicerad:

50 år sedan Flygledartornet invigdes

Uppe på Snäckeberget i Torslanda står det rymdinspirerade Flygledartornet och blickar ut över området som tidigare var Göteborgs flygplats. Nu är det 50 år sedan byggnaden invigdes.

Detaljbild på Flygledartornet och bild på utsikten nedanför tornet

En gång i tiden var det inte Landvetter utan Torslanda som fungerade som Göteborgs utpost mot världen. Här invigdes stadens flygplats den 5 augusti 1923 av kronprins Gustav Adolf och den första reguljära avgången ägde rum två dagar senare när en Junkers F 13 avgick mot Köpenhamn och Malmö-Bulltofta.

Under det expansiva 1960-talet byggdes ett nytt flygledartorn då det gamla inte längre räckte till. Det nya tornet på Snäckeberget fick en rymdinspirerad exteriör med konisk form och glaskupol. Tornet stod färdigt 1969 och fick en dramatisk start när den stora stormen inträffade den 22 september samma år. Fönstren klarade inte en vindstyrka på 35 m/s utan sprack strax efter att personalen lämnat tornet.

Flygfältet i Torslanda fungerade som Göteborgs flygplats fram till 1977 då det ersattes av Landvetter flygplats. Efter nedläggningen har tornet främst använts som festlokal och restaurang/café.

Higab äger och förvaltar byggnaden sedan 2016.

Fler nyheter!