Film i våra hus

Visste du att festscenen i "Känn ingen sorg" är inspelad i Dicksonska Palatset? Att Tyko Jonssons varuhus i "Sagan om Karl Bertil Jonssons julafton" i själva verket är Börsen? Och att 1930-talsinteriören i Rådhuset fick vara statsminister Tage Erlanders arbetsplats i tv-serien "Vår tid är nu"?

Här kan du se vilka kända produktioner som har spelats in i våra hus.

Ansökan för filminspelning

Söker du efter unika miljöer, kulturhistoriska platser eller andra särskilda lokaler till en filminspelning?

Skicka in din ansökan här!

Den dolda filmkulissen i Gamlestan

Kvibergs Kaserner är mest känt för att ha varit ett regemente i nästan 100 år, men vad många inte vet är att det har varit skådeplats för otaliga filmproduktioner. I den gamla mässbyggnaden har filmer som ”Tom of Finland”, ”Unga Astrid” och ”Borg vs. McEnroe” spelats in och inne på kasernområdet har det filmats scener till tv-serien ”En kunglig affär” och filmen ”Bränn alla mina brev”. Här har även den berömda Göteborgskaraktären Kurt Olsson gjort värnplikten.

Tegelbyggnad med torn.
Tegelvalv på Kvibergs Kaserner.
Röd träbyggnad i två våningar med stora fönster.

Filmpalatset vid Heden

Inne i det pampiga Dicksonska Palatset har scener spelats in till Ruben Östlunds prisbelönta film ”Triangle of Sadness” och den norska andra världskriget-filmen ”Kungens val”. Även den stora festscenen i Håkan Hellström-produktionen ”Känn ingen sorg” utspelar sig i palatset.

Börshajar och sagor i Börshuset

Börsen var ett av de mest påkostade byggprojekten för sin tid och är fortfarande ett av Göteborgs vackraste hus. Här har börshajarna i Galenskaparna & After Shaves film ”Hajen som visste för mycket” bjudit på ett storartat sång- och dansnummer. Och i julfilmen ”Sagan om Karl Bertil Jonssons julafton” förvandlades huset till Tyko Jonssons varuhus.

Pampig, guldig interiör med röda mattan utlagd.

Följde du tv-serien "Vår tid är nu"?

Det finns ingen annan produktion som har spelats in i så många av Higabs hus som SVT:s storsatsning ”Vår tid är nu”. Några av alla platser som skymtar förbi i tv-serien är 1930-talsinteriören i Rådhuset, läsesalen på Samhällsvetenskapliga biblioteket, lägenhetsmuseet i Annedalshuset, den gamla bevarade bostaden på Lilla Änggården, däggdjurssalen på Naturhistoriska museet, maskinsalarna på Remfabriken, entrén till Hotel Eggers och arresten på Kvibergs Kaserner.

Stillbild från TV-serien Vår tid är nu.