Stadsvandra med Higab

I Higabs app kan du göra egna stadsvandringar mellan kända och lite mer okända hus som har format Göteborg – från fattighus och fabriker till palats och konserthus. Vi erbjuder fyra olika stadsvandringar där du får lära dig mer om stadens historia, samtidigt som du får motion.

Appen är gratis och finns att ladda ner för både Iphone och Android. Sök på Higab.

Bra att veta om appen

Appen har en talfunktion för dig som föredrar att lyssna på informationen och som hjälper dig med en synnedsättning. Det finns även en engelsk version. Om din telefon är inställd på ett annat språk än svenska blir det automatiskt den engelska versionen som laddas ner.

Göteborgs historiska hjärta

Upptäck Västra Nordstan – Göteborgs äldsta stadsdel. Under flera hundra år var detta stadens mittpunkt. Här har Karl XI utropats till kung, Ostindiska kompaniet haft sitt säte och hundratusentals svenskar lämnat landet för att söka lyckan i Amerika. Stadsvandringen startar vid Rådhuset och fortsätter förbi historiska byggnader som Kronhuset, Sahlgrenska Huset och Stora Tullhuset.

Göteborgs kulturella nav

Promenera längs Kungsportsavenyen där några av Göteborgs mest anrika kulturbyggnader finns. Det är en vandring i fotspåren av de donatorer som bidragit till att bygga husen, bland andra familjerna Dickson, Werner, Röhss och Wijk. Göteborgs Konserthus, Stora Teatern och Dicksonska Palatset är några av stoppen längs vägen.

Längs med Mölndalsån

Stadsvandringen sträcker sig genom Gårda. Det är en resa tillbaka i tiden där du får röra dig från industriområde till fattighus. Några av platserna som dyker upp är Brewhouse, det gamla kamgarnsspinneriet på Åvägen, Remfabriken, Stora Katrinelund och Mariagården.

Runt Stigbergstorget – en del av Göteborgs sjöfartshistoria

Besök det gamla Majorna. Med hjälp av hus med anor från 1700-talet får du chansen att lära dig mer om det välkända området och stadens sjöfartshistoria. Börja vid Stigbergsliden och fortsätt bort till de vackra trädgårdarna och trähusen i Gathenhielmska Reservatet och vidare till Sjöfartsmuseet.