Hoppa till innehållet
8 maj, 2017

Vetenskap i Higabs hus

På onsdag startar Vetenskapsfestivalen i Göteborg för 21:a året i rad. Temat är Tillit och programmet innefattar bland annat ämnen som krossade myter, trumpifiering, faktabubblor och språknörderi. Flera av programpunkterna kan du se i Higabs hus.

Med hundratals aktiviteter och mer än 1 000 timmars vetenskap finns det mycket att välja på under årets Vetenskapsfestival. Runt om i Göteborg kan du fördjupa dig i olika föreläsningar, workshops, utställningar, livesändningar av podcasts och mer därtill.

Här följer några tips på programpunkter i Higabs hus.

Stadsbiblioteket

Den fantastiska biologishowen – 10 maj kl 17-18

Hur ser världen ut för en orm, varför dricker fjärilar bajsvatten och hur kommer det sig att spindlar dansar? I en multimedial presentation får du svar på alla dina frågor om märkligheter i naturen.

Pedagogen – Sociala Huset

Trumpifiering och faktabubblor – 11 maj kl 17-19

Mårten Schultz, vinnare av Natur & Kulturs populärvetenskapliga pris, håller ett seminarium om hur vi kan motverka faktaresistens och bjuder in till debatt om hatbrott, trumpifiering och faktabubblor. Medverkar gör bland andra Alice Teodorescu och Brit Stakston.

Människor på väg uppför trappan mot Pedagogen vid Grönsakstorget.

Naturhistoriska museet

Tillit i djurens värld – 11 maj kl 18-19

Samtal och guidad visning på temat Tillit i djurens värld. Medverkar gör Leif Lithander, naturvårdsintendent inom zoologi och Kennet Lundin, vetenskaplig intendent inom zoologi.

Observatoriet

Hur skiljer man vetenskap från nonsens? – 13 maj kl 16.30-17.15

Bland klimathotsförnekare, fejkade månlandningar och hotande domedagskometer – hur kan man veta vad som egentligen är sant och kan vi lita på forskarna?

Observatoriets blåa fasad.

Sjöfartsmuseet

Skapa ditt opålitliga djur – 14 maj kl 12-14

Vi människor har massa uppfattningar om djur. Om de är farliga eller går att lita på. Men varför tror vi som vi gör? Sjöfartsmuseet välkomnar till en kreativ verkstad där barn och deras vuxna får skapa djur som de tycker ser opålitliga, snälla eller smarta ut.

Vetenskapsfestivalen startar den 10 maj och pågår fram till 14 maj.

Här hittar du hela programmet: vetenskapsfestivalen.se

Fler nyheter!