Hoppa till innehållet

Valhallabadet/Valhalla Sport

Information om fastigheten

Fastighetsbeteckning:
Heden 34:20
Byggnadsår:
1956
Adress:
Valhallagatan 3,
412 51 GÖTEBORG
Ursprunglig användning:
Bad- och idrottsanläggning
Nuvarande användning:
Bad- och idrottsanläggning, butik
Arkitekt:
Nils Olsson Gustaf Samuelsson

Baksidan av Valhallabadet.

Om Valhallabadet/Valhalla Sport

Valhallabadet byggdes 1956 efter ritningar av Nils Olsson och Gustaf Samuelsson. Olsson hade vunnit arkitekttävlingen om att rita badet 1948 och fick även en bronsmedalj för byggnaden vid konsttävlingarna vid OS i London samma år. Han avled dock 1951 och ritningsarbetet slutfördes då av Samuelsson.

Huset byggdes på mark där tidigare Burgårdskolonin legat. Första spadtaget togs i februari 1953 och Valhallabadet invigdes av stadssekreterare Torsten Henrikson i december 1956. Kostnaden för bygget blev 11,8 miljoner kronor. Byggnaden är tidstypisk och välbevarad, särskilt gavelväggarnas utsmyckning med glasmosaik av Nils Wedel är välkända.

I samband med att Valhallabadet invigdes stängde man den gamla Renströmska Bad- och tvättanstalten vid Södra Allégatan som då varit i bruk i 80 år och var sliten och omodern. På 1990-talet genomförde Higab en omfattande upprustning och ombyggnad av huset som sedan nyinvigdes som Hagabadet.

Valhallabadet är fortfarande ett av Skandinaviens största inomhusbad med cirka en halv miljon besökare årligen. Ett stort antal tävlingar arrangeras varje år inklusive elittävlingar.

Felanmälan
Higabs växel:
031-368 53 00

Higab-medarbetaren Morgan Johansson
Tekniska frågor
Morgan Johansson
Higab-medarbetaren Anders Thulin
Avtalsfrågor
Anders Thulin
Se alla fastigheter