Morgan Johansson
Fastighetstekniker
Fotbollsarenan invigdes 1964 och var då tänkt att ersätta Gamla Ullevi. Idag är den mest känd som hemmaplan för Kopparbergs Göteborg FC och för att den blev först i Sverige med konstgräs.
Ägs och förvaltas av Higab sedan 1999.
I mitten av 1960-talet blåste förändringens vindar i Göteborg. Älvsborgsbron och köpcentret Frölunda Torg invigdes av kommunikationsminister Olof Palme, den nya pop- och rockklubben Cue Club lockade ungdomar från hela Sverige, rivningsvågen startade på allvar och skapade stora hål i flera stadsdelar och Tingstadstunneln tog form. Mitt i allt detta byggdes Valhalla IP – en arena som faktiskt var tänkt att ersätta Gamla Ullevi. Men vi tar allt från början.
På platsen vid Mölndalsån där Valhalla IP skulle komma att byggas låg tidigare Burgårdens landeri. Redan 1638 hade marken upplåtits till Jan de Bur från Nederländerna och det är från honom som namnet Burgården kommer. Så småningom togs området över av biskop Johan Carlberg, farfar till Göteborgs första stadsarkitekt Carl Wilhelm Carlberg som bland annat ritat Domkyrkan och Gunnebo slott. 1803 delades landeriet i två delar, Södra Burgården som låg bredvid Liseberg och Norra Burgården som låg på platsen där Valhalla IP skulle komma att anläggas. Knappt 100 år senare såldes Norra Burgårdens landeri till staden och därefter arrenderades det ut till företag och privatpersoner samtidigt som byggnaderna tilläts förfalla. De revs slutligen 1936.
När Valhalla IP skulle byggas på 1960-talet hade det inte funnits någon bebyggelse på marken sedan rivningen av landeriet. Men runt om hade det hänt saker. Göteborgs kommunala mellanskola (nuvarande Burgårdens gymnasium) hade uppförts, Burgårdskolonin som var stadens första koloniområde hade försvunnit till förmån för Valhallabadet och idrottsevenemangen lockade tusentals till den nya pampiga arenan Ullevi.
Den 5 april 1964 invigdes Valhalla IP med finalen i fotbollens triangelserie. Örgryte IS besegrade IFK Göteborg med 4-0 och det förlorande laget fick till råga på allt se tre av sina spelare skadade. Anläggningen kostade 2,23 miljoner kronor att bygga och bestod ursprungligen av en huvudarena, två träningsplaner, en mindre löparbana, hoppgropar och en byggnad med omklädningsrum och klubbrum. Huvudarenan fick sitt- och ståplatser för 7 500 åskådare och det grävdes ner värmeslingor för att kunna förlänga fotbollssäsongen. Ner mot Ullevi placerades träningsplanerna, en gräsplan och en grusplan. Namnet hämtades från Örgryte IS gamla hemmaarena Walhalla IP (1908-1921) som låg vid nuvarande Svenska Mässan och revs för att ge plats åt Jubileumsutställningen 1923.
Syftet med Valhalla IP var att ersätta Gamla Ullevi som efter invigningen av Ullevi 1958 enbart användes för träning och spel i de lägre divisionerna. Tanken var att Valhalla IP skulle fylla den funktionen istället, medan Gamla Ullevi skulle rivas för att skapa utrymme för fler parkeringsplatser. Men efter inspel från idrottsnämnden och vädjande från allianslagen IFK Göteborg, GAIS och Örgryte IS blev det inte så. I en skrivelse till Göteborgs stadskollegium förklarade de att Valhalla IP inte var en tillräckligt bra ersättningsarena och att alla fotbollsplaner i staden redan var hårt utnyttjade och därför behövdes. Det visade sig tydligt då Gårda BK och Majornas IK – som hade använt Gamla Ullevi tillsammans med allianslagen – inte fick plats på den nya anläggningen. Året efter invigningen berättade även GAIS-direktören Åke Lindegarth (senare Ullevi-chef) i Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning om hur trångbott det var på Valhalla IP och att den frekventa användningen av fotbollsplanerna skapade stort slitage. Samtidigt påpekade han att grusplanen var en viktig tillgång, men på grund av det låga staketet mot Levgrensvägen var spelarna ”rädda för att ladda för att råka träffa en bil eller någon gående utanför”. Det pratades om att den välbesökta grusplanen antagligen skulle försvinna inom ett par år på grund av bygget av E6 genom Gårda. Vid denna tidpunkt fanns nämligen ett förslag att bygga en viadukt rakt över planen. Det blev dock inte av och Valhalla IP kunde fortsätta samla lika många fotbollsentusiaster.
1975 var året då Valhalla IP blev den första fotbollsplanen i Sverige med konstgräs. Tidigare fanns Europas enda konstgräsplan i Zürich och det var dit som en 15-mannadelegation från Göteborg åkte för att studera plastmaterialet. Den stora anledningen till bytet från naturgräs till konstgräs var att planen bara kunde användas runt 200 timmar per år och enligt beräkningarna kunde man nu tiodubbla antalet timmar.
I en intervju med Göteborgs-Posten i november 1974 sa Åke Lindegarth: ”Jag tror obetingat på detta. Inom en inte alltför avlägsen framtid kommer även VM att spelas på konstunderlag. Då först blir det likvärdiga förhållanden över hela världen. Fotbollen har inte råd med jippon typ Malta”. Den nya planen kostade 1,5 miljoner kronor och invigdes på långfredagen 1975 med andra matchen i triangelserien där GAIS vann mot IFK Göteborg med 3-0.
Det är inte bara fotboll som har spelats på Valhalla IP. Genom åren har den använts som uppvärmningsarena vid friidrottstävlingar, av breddidrotten i Göteborg och som komplement till Ullevi vid större evenemang. Under 1990- och 2000-talet användes arenan även flitigt av både Valhalla Landhockey Club och Göteborg Marvels (amerikansk fotboll). Men till slut blev konstgräset så pass slitet att fotbollsverksamheten tillfälligt fick flytta.
2006 rustades Valhalla IP upp och blev godkänd av Svenska Fotbollförbundet för spel i Damallsvenskan och Superettan. Den fick ett modernt konstgräs och planens storlek utökades till 105×65 meter. Detta gjordes för att Kopparbergs Göteborg FC skulle få arenan som sin nya hemmaplan. Laget hade flyttat från Landvetter till Göteborg två år tidigare och innan Valhalla IP blev klar spelade de sina matcher på Slottsskogsvallen och tränade på Heden. Året därpå byggdes ett tak över mittsektionen av sittplatsläktaren och stolar från Gamla Ullevi flyttades till arenan. Det tillkom även en kiosk och ny ljudanläggning.
2013/2014 fick Valhalla IP åter ny matta och därmed hade man en av landets mest moderna konstgräsplaner, så kallat vävt konstgräs. Ännu större satsningar gjordes inför 2015. Då installerades likadana stolar som på Ullevi och taket byggdes ut för att täcka alla sittplatser och rullstolsläktaren. 2019 byttes konstgräset ut igen. Helt enkelt för att det var utslitet och för att möta kraven från det Europeiska Fotbollförbundet (UEFA). Den nya mattan valdes för att vara slitstark och inte släppa ifrån sig så mycket plastfibrer.
Det har gått många år sedan Valhalla IP invigdes, men den fortsätter vara en lika viktig och central del av fotbollen och breddidrotten i Göteborg. Inte bara som träningsanläggning, utan framförallt som hemmaplan för stadens största damlag Kopparbergs Göteborg FC. I nuläget är det dock inte helt klart vad som kommer hända med Valhalla IP. De senaste åren har det utretts hur evenemangsområdet ska utvecklas och tanken är att ersätta Scandinavium, Lisebergshallen och Valhalla sporthallar. Förslaget är att använda marken där Valhalla IP ligger. Men exakt hur det blir får framtiden utvisa.
Fastighetstekniker
Fastighetsförvaltare