Talattagatan 1A

Huset i Långedrag byggdes som kommunalhus, men har genom åren även varit polisstation, arrest, brandstation, mataffär, godisaffär och telefonstation. Numera finns förskola och föreningsverksamhet här.

Ägs och förvaltas av Higab sedan 1991.

Information om fastigheten

  • Adress: Talattagatan 1A, 426 76, Västra Frölunda
  • Fastighetsbeteckning: Älvsborg 339:2
  • Byggnadsår: 1915
  • Arkitekt: Rudolf Lange
  • Ursprunglig användning: Kommunalhus
  • Nuvarande användning: Förskola, föreningslokal

Om Talattagatan 1A

Från början fungerade byggnaden på Talattagatan 1A som Långedrags kommunalhus. Det ritades av arkitekt Rudolf Lange och uppfördes 1915 av byggmästare August Gunnarsson. Huset är byggt i nationalromantisk stil med två våningar, hög källarvåning och brant valmat tak med torn.

Förutom kommunalkontor fanns i huset från början en bostad för kommunalkamreren, polisstation, arrest och brandstation. Brandbilen kallades på den tiden i folkmun för ”eftersläckaren” då den var så pass svårstartad att den ofta inte hann fram till eldhärden förrän det var för sent. Efter utryckningarna brukade man hänga upp brandslangarna på tork i tornet på byggnaden. I källaren fanns också Olof Carlssons mjölk- och brödaffär och Rodins godisaffär. 1923 flyttade även Långedrags telefonstation hit, innan den lades ner i samband med telefonnätets automatisering.

I dag finns det förskola och föreningsverksamhet i byggnaden. Talattagatan 1A har funnits i Higabs fastighetsbestånd sedan 1991.