Trädgår´n

Den välkända festlokalen i Trädgårdsföreningen står på samma plats där tre tidigare byggnader har funnits. Den första uppfördes 1858 och flyttades senare till Styrsö och de två efterföljande brann olyckligtvis ner. Den nuvarande byggnaden invigdes 1998.

Ägs och förvaltas av Higab sedan 1998.

Information om fastigheten

  • Adress: Nya Allén 11, 411 38, Göteborg
  • Fastighetsbeteckning: Heden 45:1
  • Byggnadsår: 1998
  • Arkitekt: Restaurang, evenemang, konferens
  • Ursprunglig användning: Fredrik Lund, Studio Grön
  • Nuvarande användning: Evenemang, konferens

Om Trädgår'n

1840 återvände Henric von Norman, kapten vid Göta Artilleriregemente, till Göteborg från sin resa till Berlin och Greifswald i Tyskland. Där hade han blivit starkt inspirerad av landets botaniska trädgårdar och var nu övertygad om att Göteborg behövde en större trädgårdsanläggning. Platsen som senare pekades ut var Segerlindska ängen som låg mellan Vallgraven och Nya Allén. Dock var det många som tvivlade på om det gick att förvandla den stora sumpmarken till en modern trädgård, men 1842 gav Carl XIV Johan ”nådigt bifall” till att anlägga Trädgårdsföreningen.

En lustgård tar form

Inspirationen till parken kom från den engelska trädgårdskonstens böljande linjespel och den tyska skolans botaniska skönhet. Området utökades senare med en omfattande frö- och växthandel och blev då en av Sveriges främsta plantskolor under ledning av trädgårdsmästare Georg Löwegren.

1858 öppnades schweizeriet ”Cafépavillon med tre verandor” på platsen där Restaurang Trädgår’n står i dag. Byggnaden ritades av SJ:s chefsarkitekt Adolf W. Edelsvärd som även står bakom stationshusen i städer som Göteborg, Stockholm, Malmö, Norrköping och Uppsala. På schweizeriet fanns det enbart manlig personal och den enda spritdrycken som serverades var punsch.

Under åren som följde byggdes huset om och till flera gånger. Samtidigt växte behovet av en modern restaurang i Göteborg och 1885 tog man beslutet att istället bygga en ny restaurang på platsen. Den 14 april 1887 invigdes en anläggning med både restaurang och konsertsal. Namnet blev Restaurang Trädgår’n. Arkitekt var Adrian C Peterson och projektet kostade sammanlagt 75 000 kronor.

Det gjordes flera tillbyggnader och moderniseringar under de följande åren. 1892 genomfördes en större tillbyggnad av ena flygeln och 1899 kopplades elektriskt ljus in. 1922 utvidgades restaurangen och 1938 investerade man 80 000 kr för att förbättra fastigheten.

Trädgår’n brinner ned

Men i november 1965 var olyckan framme och Restaurang Trädgår’n brann ned. Dock tog det bara fyra år innan en ny restaurang med dansgolv och cabaretscen invigdes. Under de närmsta åren blev Trädgår’n snabbt en viktig nöjesinstitution i Göteborg och artister som Magnus & Brasse, Lasse Berghagen, Lill-Babs och Galenskaparna & After Shave gjorde bejublade krogshower. Här gjorde även gruppen ABBA gjorde sitt första liveuppträdande 1970.

Men i juli 1994 var olyckan framme igen. Restaurang Trädgår’n brann ned till grunden och man fick återigen påbörja arbetet med en ny anläggning på platsen. Higab (då Higabgruppen) utlyste en arkitekttävling som Studio Grön vann. Fokus lades på levande material och att byggnaden skulle få luft och rum, samt att den skulle smälta in i omgivningen. Den utformades i rektangulär form, fasaden kläddes med ribbor av lärkträ och baksidan fick en uppglasad fasad där en bred veranda med klätterväxter anlades.

Prisad byggnad

I maj 1998 stod anläggningen klar och rymde då en modern restaurang, konsertscen och nattklubb. Samma år blev Trädgår’n utsedd till årets bygge och nominerades till Kasper Salinpriset och Mies van der Rohe-priset. Året efter fick man motta SAR Väst Arkitekturpris.

Sedan dess har mer än 1 400 konserter och krogshower genomförts på Trädgår’n och fler än tre miljoner gäster har besökt nöjesanläggningen.