Idrottsgården

Idrottsgården har under alla år varit förknippad med just idrott, men den byggdes faktiskt som en bondgård. Bostadshuset blev sedermera ett idrottscafé och numera finns restaurangen Werners Bistro här.

Ägs och förvaltas av Higab sedan 1991.

Information om fastigheten

  • Adress: Parkgatan 41, 411 38, Göteborg
  • Fastighetsbeteckning: Heden 705:1
  • Byggnadsår: 1923
  • Arkitekt: Arvid Fuhre
  • Ursprunglig användning: Jordbrukargård
  • Nuvarande användning: Restaurang

Om Idrottsgården

Idrottsgården var från början en bondgård. Den byggdes 1923 på marken där landeriet Katrinetorp tidigare låg. Husen var en del av Lantbruksutställningen – som ingick i Jubileumsutställningen – och skulle visa hur en typisk gård för det minsta jordbruket kunde se ut. Men både bostadshuset och ekonomibyggnaderna var faktiskt mer passande för ett medelstort jordbruk.

I ladugården fick åtta kor och två hästar plats och här visade man upp moderna uppfinningar som ett elektriskt hemmejeri och en luftväxlingsanordning för höskullen. De fem rummen i bostadshuset möblerades av konsthantverksföreningen Konstfliten (senare Bohusslöjd) och på vinden välkomnades besökare under Lantbruksutställningen av en kvinna som satt och vävde allmoge. Här låg också en köksträdgård.

Arkitekt var Arvid Fuhre som även ritade utställningslokaler till Jubileumsutställningen. Han blev senare stadsarkitekt i Helsingborg. Husen är traditionellt byggda och har typiska klassicistiska stildrag från 1920-talet.

Bondgården görs om till omklädningsrum och idrottscafé

Efter Lantbruksutställningen köptes husen av ”Sällskapet för Friluftslekar” som var i behov av omklädningsrum och förvaring av lekredskap. På den tiden var det nämligen många fotbollsspelare som bytte om utomhus på Heden och det uppskattades inte av förbipasserande människor. Även nyplanterade träd hade skadats efter att spelarna använt dem för upphängning av sina kläder. Därmed är Idrottsgården ett namn som sträcker sig ända tillbaka till 1923.

Under många år var bostadshuset på Idrottsgården ett idrottscafé. Numera finns restaurangen Werners Bistro här som även har en välbesökt sandservering under sommarmånaderna.

Idrottsgården har funnits i Higabs fastighetsbestånd sedan 1991.