Hoppa till innehållet

Hantverkshuset Stampen

Information om fastigheten

Fastighetsbeteckning:
Stampen 21:3
Byggnadsår:
1969
Adress:
Norra Ågatan 10,
416 64 GÖTEBORG
Ursprunglig användning:
Hantverks- och industriverksamhet
Nuvarande användning:
Industri, kontor, restaurang
Arkitekt:
Leif Sjöberg

Utsidan av Hantverkshuset Stampen.

Om Hantverkshuset Stampen

1966 bildades Hantverks- och Industrihus i Göteborg AB (Higab) efter beslut i kommunfullmäktige. Bakgrunden var den rådande situationen i Göteborg där äldre fastigheter revs i snabb takt för att lämna plats åt nya trafikleder och moderna byggnader. Behovet av verksamhetslokaler var stort och det nya bolagets uppgift blev att ”…förvärva fastigheter eller uppföra byggnader, där hantverkare och industriidkare kan beredas för sina rörelser lämpliga lokaler…”.

Det första större projektet var att bygga Hantverkshuset Stampen som var tänkt att erbjuda ersättningslokaler till de företag som måste flytta i samband med att köpcentrumet Nordstan uppfördes. Higab hade fått en grundplåt på 500 000 kronor från Wilhelm Röhss utdelningsfond.

Tomten man tilldelats vid Stampen var tekniskt besvärlig och innebar att man satte nytt pålrekord för Göteborg. Första spadtaget togs av kommunalrådet Arne Berggren 5 april 1968 och i oktober 1969 stod Hantverkshuset Stampen klart. Anläggningen byggdes i fyra våningsplan med plats för cirka 40 företag och en restaurang. De första hyresgästerna flyttade in samma dag som entreprenören överlämnade huset, och vid årsskiftet var halva ytan uthyrd. Det var dock bara ett fåtal av de tilltänkta hyresgästerna från Östra Nordstan-området som i slutändan hamnade här.

En av de första företagen som flyttade in, Nyberg & Karlsons El AB, finns kvar i huset än idag vilket innebär att det är den hyresgäst som varit längst hos Higab.

Felanmälan
Higabs växel:
031-368 53 00

Higab-medarbetaren Roberto De Feo
Tekniska frågor
Roberto De Feo
Higab-medarbetaren Jasmin Augustsson
Avtalsfrågor
Jasmin Augustsson
Se alla fastigheter