Hoppa till innehållet

Gegerfeltska Villan

Information om fastigheten

Fastighetsbeteckning:
Inom Vallgraven 30:3
Byggnadsår:
1874
Adress:
Arkitektgatan 3,
411 20 GÖTEBORG
Ursprunglig användning:
Bostad
Nuvarande användning:
Kontor
Arkitekt:
Victor von Gegerfelt

Utanför Gegerfeltska Villan.

Vård och underhållsplan för Gegerfeltska Villan

Om Gegerfeltska Villan

Arkitekten Victor Gegerfelt ritade själv bostaden på Arkitektgatan bredvid S:t Andrew’s Church (”engelska kyrkan”). Den uppfördes 1874-1875 på gammal befästningsmark. Huset är byggt av tegel med putsad fasad och hörnpilastrar av cement och har två våningar plus källarvåning ovan mark. På östra sidan finns en inbyggd balkong. Stilen är nyrenässans. När huset stod färdigt beskrevs det i Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning som ”en sann konstnärsbostad, både till sitt yttre och inre”.

Från tamburen leder en trappa upp till första våningen och en åttkantig hall eller vestibul som sträcker sig upp genom hela huset och avslutas med ett glastak i yttertaket. På denna våning fanns även förmak, kök, matsal, salong och pigkammare. På övre våningen fanns familjens sovrum, badrum och handkammare.

Taket i vestibulen är rikt dekorerat med målningar och stuckaturer. Ingången har välvt tak med målad bladornamentik. Även sällskapsrummen är rikt utsmyckade med friser, målningar, gyllenlädertapeter och paneler i ek och valnöt. I matsalen finns målade fönsterglas och huset är också försett med flera vackra kakelugnar. Största delen av källarvåningen var från början inredd som laboratorier åt Gegerfelts son Harald, som var kemist. Här fanns även visthus, strykkammare och brygghus.

Familjen Gegerfelt bodde själva i villan i knappt 10 år; 1884 såldes den till överläkaren vid Sahlgrenska sjukhuset F E von Sydow. Direktör F H Waidele blev ny ägare 1933 och lät då restaurera interiören. 1967 blev den välbevarade villan byggnadsminne med skydd för exteriör, interiör och trädgård. Den var privatägd fram till 1999 då Göteborgs Stad köpte den. Idag återfinns huset i Higabs bestånd och hyrs av Göteborgs universitet.

Victor von Gegerfelt (1817-1915)

Mannen bakom kända byggnader som Feskekôrka, Sociala huset och HDK föddes i Jönköping 1817. Efter att ha studerat arkitektur i Berlin slog han sig ner i Göteborg där han var stadsarkitekt 1872-1896. Han ritade flera hus åt sig själv, förutom villan på Arkitektgatan bland annat det fornnordiskt inspirerade Lilla Anneberg vid sluttningen av Landalabergen. Det fornnordiska formspråket syns även i bland annat Feskekôrka, vars konstruktion har element från stavkyrkor. Vid sidan av arkitektarbetet var Gegerfelt bland annat engagerad som intendent för konstavdelningen vid Göteborgs museum och lärare vid Slöjdföreningens skola och Chalmerska Slöjdskolan.

 

Felanmälan
Higabs växel:
031-368 53 00

Higab-medarbetaren Martin Lundkvist
Tekniska frågor
Martin Lundkvist
Avtalsfrågor
Andrea Tallberg
Ladda ner
Vård och underhållsplan för Gegerfeltska Villan
Se alla fastigheter