Gegerfeltska Villan

Huset ritades av Victor von Gegerfelt som är mest känd som arkitekten bakom Feskekôrka. Här bodde han med sin familj i knappt tio år och källaren var inredd som laboratorium åt sonen Harald. Numera finns Göteborgs universitet i den gamla privatbostaden.

Huset är byggnadsminne. Ägs och förvaltas av Higab sedan 2000.

Information om fastigheten

  • Adress: Arkitektgatan 3, 411 20, Göteborg
  • Fastighetsbeteckning: Inom Vallgraven 30:3
  • Byggnadsår: 1875
  • Arkitekt: Victor von Gegerfelt
  • Ursprunglig användning: Bostad
  • Nuvarande användning: Kontor

Om Gegerfeltska Villan

Arkitekten Victor Gegerfelt ritade själv bostaden på Arkitektgatan bredvid S:t Andrew’s Church (”engelska kyrkan”). Den uppfördes 1874-1875 på gammal befästningsmark. Huset är byggt av tegel med putsad fasad och hörnpilastrar av cement och har två våningar plus källarvåning ovan mark. På östra sidan finns en inbyggd balkong. Stilen är nyrenässans. När huset stod färdigt beskrevs det i Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning som ”en sann konstnärsbostad, både till sitt yttre och inre”.

Gegerfeltska Villan runt 1880. Till höger om huset syns Engelska kyrkan och i bakgrunden
på Kungshöjd syns Arsenalen som tillhörde Kungliga Göta Artilleriregemente.
Foto: Göteborgs stadsmuseum

Från tamburen leder en trappa upp till första våningen och en åttkantig hall eller vestibul som sträcker sig upp genom hela huset och avslutas med ett glastak i yttertaket. På denna våning fanns även förmak, kök, matsal, salong och pigkammare. På övre våningen fanns familjens sovrum, badrum och handkammare.

Taket i vestibulen är rikt dekorerat med målningar och stuckaturer. Ingången har välvt tak med målad bladornamentik. Även sällskapsrummen är rikt utsmyckade med friser, målningar, gyllenlädertapeter och paneler i ek och valnöt. I matsalen finns målade fönsterglas och huset är också försett med flera vackra kakelugnar. Största delen av källarvåningen var från början inredd som laboratorier åt Gegerfelts son Harald, som var kemist. Här fanns även visthus, strykkammare och brygghus.

Familjen Gegerfelt bodde själva i villan i knappt 10 år; 1884 såldes den till överläkaren vid Sahlgrenska sjukhuset F E von Sydow. Direktör F H Waidele blev ny ägare 1933 och lät då restaurera interiören. 1967 blev den välbevarade villan byggnadsminne med skydd för exteriör, interiör och trädgård. Den var privatägd fram till millennieskiftet då Göteborgs Stad köpte den. Sedan dess finns huset i Higabs bestånd och numera hyrs det av Göteborgs universitet.

Victor von Gegerfelt (1817-1915)

Mannen bakom kända byggnader som Feskekôrka, Sociala huset och HDK föddes i Jönköping 1817. Efter att ha studerat arkitektur i Berlin slog han sig ner i Göteborg där han var stadsarkitekt 1872-1896. Han ritade flera hus åt sig själv, förutom villan på Arkitektgatan bland annat det fornnordiskt inspirerade Lilla Anneberg vid sluttningen av Landalabergen. Det fornnordiska formspråket syns även i bland annat Feskekôrka, vars konstruktion har element från stavkyrkor. Vid sidan av arkitektarbetet var Gegerfelt bland annat engagerad som intendent för konstavdelningen vid Göteborgs museum och lärare vid Slöjdföreningens skola och Chalmerska Slöjdskolan.