Bravida Arena

Arenan invigdes 2015 och ersatte BK Häckens tidigare hemmaplan Rambergsvallen. Den är Göteborgs senast byggda fotbollsarena och har kapacitet för 6 300 åskådare.

Ägs och förvaltas av Higab sedan 2015.

Bravida Arena 2015-10-19

Information om fastigheten

  • Adress: Inlandsgatan 48, 417 15, Göteborg
  • Fastighetsbeteckning: Rambergsstaden 733:167, 733:59, 733:412
  • Byggnadsår: 2015
  • Arkitekt: Bremer AG/Ragnar Ellsinger
  • Ursprunglig användning: Fotbollsarena
  • Nuvarande användning: Fotbollsarena

Om Bravida Arena

I februari 2014 tog kommunstyrelsen och kommunfullmäktige beslut att ge Higab i uppdrag att bygga en ny fotbollsarena på Hisingen som skulle ersätta Rambergsvallen på samma plats. Rambergsvallen byggdes 1935 och var BK Häckens hemvist från och med att de bildades 1940. Den hade dock hunnit bli omodern och sliten och höll inte allsvensk standard.

Byggstart för den nya arenan, som fick namnet Bravida Arena, var i april 2014 och ett drygt år senare stod den färdig. Bravida Arena invigdes den 25 juni av kommunfullmäktiges ordförande Lena Malm och den första matchen spelades mellan BK Häcken och Helsingborg den 5 juli 2015.

Bravida Arena ritades av Bremer AG och Ragnar Ellsinger och byggnationen utfördes av entreprenören BRA Bygg AB. Den är utformad i enlighet med Svenska Fotbollförbundets krav för allsvenska arenor, har kapacitet för 6 300 åskådare, varav 2 000 är ståplatser, och till skillnad mot Rambergsvallen består planen av konstgräs. Förutom till BK Häcken hyr Got Event ut arenan till breddidrottsföreningar genom idrotts- och föreningsförvaltningen.

Konstverk på arenan

Arenan har flera konstnärliga utsmyckningar, dels en betongfris på fasaden och dels ett interiört verk i huvudbyggnaden. Bakom fasadkonstverket Tifo står göteborgaren Per Petersson. Tifot består av runda, rostfria perforerade plåtar med rastereffekt som skapar bilden av en studsande boll på den 130 meter långa fasaden och delar av gavlarna. Inne i huvudbyggnaden fanns tidigare verket Alla möter alla av konstnärerna Thomas Nordström och Annika Oskarsson. Det bestod av 180 fantasivimplar i laminerat glas som anspelade på traditionen att byta flagga vid matcher.