Hoppa till innehållet
7 september, 2016

Vandra i emigranternas fotspår

Utvandrarvågen mellan åren 1850-1930 involverade 1,2 miljoner svenskar och fick stor påverkan på sin tid. På Kulturarvsdagen 11 september kan du följa med på en guidad vandring längs med Postgatan som var det stora emigrantstråket.

Kulturarvsdagen har i år temat ”tidens rörelser” och i samarbete med Emigranternas Hus uppmärksammar Higab de stora emigrationsåren. De flesta utvandrarna reste från Göteborg. Från centralstationen vandrade de längs med Postgatan, som då hette Sillgatan, mot Packhuskajen där båtarna gick. Här fanns emigrantagenturer, hotell, krogar, butiker, akrobater, sierskor och musikanter och det var ständig liv och rörelse. För många emigranter blev detta början på äventyret, andra föll offer för de många bondfångare som rörde sig i området eller spelade bort hela reskassan och kom aldrig längre än till Sillgatan.
På den guidade vandringen följer vi i utvandrarnas fotspår. Här får du en inblick i deras sista dagar på svensk mark – hur de bodde, vad de gjorde och vilka utmaningar de mötte.

Guidad vandring ”I emigranternas fotspår”
Kulturarvsdagen 11 september kl 11, 12, 13 och 14

Begränsat antal platser, 25 per vandring. Biljetter till samtliga vandringar finns att hämta på Kronhusgården, Postgatan 8, från klockan 10.30 samma dag. I biljetten ingår inträde till Emigranternas Hus vid Packhusplatsen.

Postgatan

Postgatan

Tips! Fler arrangemang på Kulturarvsdagen:

Proggrörelsen – kamp och sånger i Göteborg
Göteborgs stadsmuseum

Natur- och kulturvård under 100 år
Guidade visningar på Naturhistoriska museet

Fler nyheter från Higab