Hoppa till innehållet
8 maj, 2018

Vallgravsmete vid Feskekôrka

Den 10 maj är det åter dags för Vallgravsmetet vid Feskekôrka. För 45:e gången i rad arrangerar Sportfiskarna evenemanget på Kristi Himmelfärdsdagen, även kallat första metaredagen.

Människor sitter vid kajkanten utanför Feskekôrka

För den som vill meta mört, abborre eller andra sötvattenfiskar i Vallgraven kan man anmäla sig från klockan 8 vid Feskekôrka på Kristi Himmelfärdsdagen. Fisketiden är mellan klockan 10-12 och tävlingsavgiften är 100 kronor för senior och 50 kronor för junior. Metprylar och agn kan köpas på plats.

Att första metaredagen arrangeras vid Feskekôrka är knappast en slump eftersom byggnaden har varit ett centrum för fiskhandel sedan invigningen 1874. Arkitekt var Victor von Gegerfelt och när han ritade byggnaden hämtade han inspiration från både fornnordiska stavkyrkor och nygotik. Därför var det inte särskilt konstigt att göteborgarna snabbt döpte om den till Feskekôrka.

Feskekôrka blev byggnadsminne 2013. I sitt beslut framhöll Länsstyrelsen bland annat byggnadens säregna arkitektoniska uttryck, dess viktiga roll i stadsbilden vid kajen och den ikonstatus den har för Göteborg.

Fler nyheter!