Hoppa till innehållet
26 januari, 2018

Utställning och temakväll på Remfabriken

Den 30 januari bjuder Västra Götalandsregionen in till en temakväll om industrihistoria på Remfabriken i Gårda. Men redan dagen innan är besökare välkomna till den nya utställningen Min nya rya där 18 vävare visar upp sina skapelser.

Temakvällen på Remfabriken startar klockan 18 på tisdag och är en del av Prisma Västra Götaland, ett samverkansprojekt om industrisamhällets kulturarv i regionen. Under kvällen kommer Johannes Daun från Landsarkivet att finnas på plats och berätta om industrihistoria med exempel ur arkiven och Henrik Olsson från Innovatum kommer berätta mer om industrisamhällets framväxt och betydelse. Det finns också möjlighet att gå med på en visning av Remfabriken.

Dagen innan, den 29 januari, kommer Väv i Västs utställning Min nya rya till Remfabriken. Sammanlagt är det 18 vävare som kommer att visa upp sina ryahantverk på temat mångfald. I år får du som besökare även vara med och utse vilka tre skapelser som ska få representera Väv i Väst på Riksvävarnas utställning i Borlänge i april.

Utställningen på Remfabriken pågår fram till den 26 februari och det är fri entré till både temakvällen och utställningen. Öppettider finns på remfabriken.se

Gamla maskiner inne i Remfabriken

Göteborgs Remfabrik grundades 1891. Den första fabriken var i trä och mötte samma öde som många andra träbyggnader i Göteborg gjort genom historien – den brann ner år 1900. Fabriksledningen beslutade snabbt att bygga en ny fabriksbyggnad i tegel på samma plats och den stod klar redan ett år senare. Fabriken utvidgades sedan två gånger, först 1907 och sedan 1913. I samband med den senare elektrifierades produktionen. Efter 1930-talet har knappt några förändringar gjorts i fabriken och magasinet, utöver en ommålning och installation av vattentoaletter.

Verksamheten i Remfabriken lades ner 1977, och sedan dess är byggnaden arbetslivsmuseum. Interiörerna är välbevarade med maskinuppsättningar och kontor från 1900-talets början. 1984 förklarades Remfabriken som byggnadsminne och sedan 1991 ingår den i Higabs fastighetsbestånd. Än i dag tillverkas remmar, om än i liten skala och endast för att visa hur maskinerna fungerar.

Remfabrikens hemsida!

Fler nyheter!