Hoppa till innehållet
9 februari, 2017

Upptäck Tove Jansson på Konstmuseet

Upptäck och utforska Tove Janssons unika bildvärld. På lördag den 11 februari startar en utställning på Göteborgs konstmuseum om den folkkära konstnären.

Hon är kanske mest förknippad med berättelserna om Mumindalen. Men Tove Janssons (1914-2001) konstnärskap omfattar mycket mer än så. Under sin karriär hittade hon ständigt nya uttrycksformer och rörde sig fritt mellan självporträtt, stilleben, politiska satirer och illustrationer till kända verk som Sagan om ringen och Alice i Underlandet.

Målning av Tove Jansson som föreställer ett schackparti mellan två killar. Tre andra personer står/sitter bredvid.

Nu öppnar Göteborgs konstmuseum en separatutställning med verk av Tove Jansson där man får chansen att följa hennes färgstarka liv och arbete på nära håll. Utställningen som heter ”Lusten att skapa och leva” ger ett bredare perspektiv av Tove Janssons konstnärskap och visar prov på hur mångfald och tolerans alltid var centrala ämnen för henne.

På lördag den 11 februari är det vernissage av utställningen som kommer erbjuda öppna visningar, föreläsningar, sagostunder och möten med Mumintrollet. Utställningen är producerad av Ateneum, Finlands Nationalgalleri, med utställningsdesign och pedagogiskt program skapat av Göteborgs konstmuseum.

Konstmuseet ritades av Arvid Bjerke och Sigfrid Ericson och uppfördes till Jubileumsutställningen 1923. Två år senare invigdes museet, då interiörerna färdigställts och samlingen hängts på plats. Byggnadens arkitektur är influerad av den romerska antiken och knyter an till svensk klassicism från 1920-talet.

Sedan invigningen 1925 har Göteborgs konstmuseum byggts ut vid två tillfällen. 1968 tillkom en flygel med utställningshall på östra sidan av den gamla byggnaden och den moderna samlingen på baksidan fick tre etager. I januari 1996 fick museet en ny entréhall och tillbyggnad som rymmer Hasselblad Center, museibutik och restaurang. Sedan dess finns konstnären Pål Svenssons grindar i järn framför entrédörrarna.

Om utställningen!