Upprustning av Kronhuset
Nu har ett arbete påbörjats för att rusta upp fönstren och tegelfasaden på 1600-talsbyggnaden Kronhuset. Projektet beräknas vara färdigt i början av maj.
Som besökare på Kronhusgården kanske har märkt är Kronhusets framsida just nu övertäckt med skyddsplast. Sedan förra veckan pågår en renovering av alla fönster mot gården, vilket innebär att de ska justeras, kittas om och målas. Samtidigt görs en översyn av tegelfasaden och ommålning av ankarsluten (bandjärnen) och träemblemen på fasaden.
När man arbetar med den här typen av kulturhistoriska byggnader finns det mycket att tänka på. Inte minst i Kronhuset som är ett av Higabs 31 byggnadsminnen. Därför genomförs arbetet efter tydliga riktlinjer och med största hänsyn till husets kulturhistoriska värden.
Arbetet beräknas vara klart i början av maj.
Kronhuset byggdes mellan åren 1642-1654 som ett ”tyghus”, ett lagerhus för kanoner, fordon, uniformer och annan militär utrustning. 1660 hamnade det nybyggda huset i fokus när kung Karl X kallade ständerna till riksdag i Kronhuset. Efter mötet blev kungen hastigt sjuk och dog efter några veckor i Torstensonska palatset på Södra Hamngatan, nuvarande Länsresidenset. Hans fyraårige son utropades till ny kung i Kronhuset den 1 mars 1660 och blev Karl XI.
Sedan dess har Kronhuset haft en rad olika funktioner. Mellan 1670- och 1890-talen fungerade rikssalen som kyrka för garnisonen och 1929 övertog Göteborgs Stad Kronhuset från staten och använde det som magasin för Göteborgs museum. I dag hyrs Kronhuset av Göteborg Wind Orchestra och rikssalen används som konsertsal.