Historia Publicerad:

Upphittade 1800-talsbrev återlämnade

Det blev något av en tidsresa när Oscar Dickson besökte sin anfaders hem Dicksonska Palatset i Göteborg för första gången för att hämta de släktbrev som oväntat hittades i höstas. - Det är en märklig känsla att gå runt i huset där mina släktingar bott, konstaterar han när han står öga mot öga med en byst av sin kända släkting och namne.
Man i bygghjälm står och tittar på en bronsbyst av en annan man
Oscar Dickson den äldre och Oscar Dickson den yngre

Det var i samband med takarbeten på Dicksonska Palatset i höstas som byggarbetarna hittade ett dolt utrymme mellan två väggar på vinden. På golvet låg ett stort antal brev från slutet av 1800-talet. Breven, som i många fall visade sig vara i förvånansvärt bra skick, visade sig vara adresserade till Marika von Rosen, hustru till husets första ägare Oscar Dickson. När det stod klart började Higab söka efter nutida släktingar som kunde ta emot den oväntade skatten.

Första besöket i släkthuset

Via Dicksonska släktföreningen spårades en sonsons sonson till Oscar Dickson med samma namn som anfadern. Han hade aldrig varit i Dicksonska Palatset tidigare och fick en inbjudan att komma till Göteborg för en rundvandring i släkthuset, som just nu genomgår en omfattande renovering. Då arbetena pågår för fullt både ute och inne var det bygghjälm och skyddsväst som gällde när Higabs projektledare Ulf Bengtsson visade Oscar och hans partner Sofia runt och berättade om projektet och brevfyndet. Trots att stora delar av huset är täckt av skyddsplast och ställningar var de mycket intresserade, och det blev många frågor om allt från husets historia till byggnadsvårdsdetaljer.

Tre personer i bygghjälmar står och pratar i en öppen trapphall
Higabs projektledare Ulf tog med Sofia och Oscar på en rundvandring i Dicksonska Palatset.

Återbesök planerat

Rundvandringen avslutades med att Oscar Dickson fick ta emot en låda med breven. För dagen var konservatorer från Studio Västsvensk Konservering på plats för att arbeta med takstuckaturen och en av dem visade sig även vara papperskonservator. Hon kunde ge lite tips för hanteringen av de sköra gamla dokumenten.
– Vi vet ännu inte vad vi ska göra med breven. Flera släktingar har hört av sig och är intresserade av att få se dem, men det är ju viktigt att först ta reda på hur vi ska hantera dem på bästa sätt, säger Oscar.

Man i bygghjälm tittar på ett brev han håller i handen.
Oscar Dickson med breven som hans farfars farmor mottog i slutet på 1800-talet.

I slutet av besöket fick Oscar och Sofia en inbjudan att komma tillbaka när projektet avslutas runt årsskiftet för att se det färdiga resultatet.