Hoppa till innehållet
29 maj, 2018

Ullevi fyller 60 år

För 60 år sedan i dag invigdes Ullevi. Arenan stod klar till fotbolls-VM samma år där svenska herrfotbollslandslaget kom på en historisk andra plats.

Vy från Ullevis läktare ner mot planen där Gothia Cup invigs

1948 blev det klart att Sverige skulle vara värdnation för VM i fotboll tio år senare. Men om Göteborg skulle vara något att räkna med i mästerskapet krävdes en ny och större arena. Ritningarna till Ullevi kom att göras av arkitektkontoret Jaenecke & Samuelson efter en allmän arkitekttävling. Själva bygget kom inte igång förrän 1957 och det blev därför en utmaning att hinna få arenan klar i tid till VM.

Det lyckades och arenan stod klar på våren 1958 till en kostnad av 30 miljoner. Invigningen skedde 29 maj, bland annat med en match mellan svenska landslaget och Göteborgs stadslag där Gunnar Green gjorde första målet. Matchen slutade 2-2. Ett annat inslag var att man valde en ”Miss Ullevi”, som vanns av Margareth Dahlstrand från Hisingen.

Ullevi utformades för att åstadkomma den bästa sikten för publiken. Det gjordes genom att göra läktarna bredare och högre vid långsidorna och smalare vid kortsidorna. Taket över huvudläktaren hängdes upp med stållinor i två 53 meter höga betongpyloner för att undvika skymmande stödben.

Ursprungligen rymde Ullevi 53 000 åskådare – varav 22 000 sittplatser – och var förutom fotboll avsedd för friidrott, speedway och skridskoåkning. Sedan invigningen har mängder med stora evenemang ägt rum här. 1958 mötte göteborgaren Ingemar Johansson den dittills obesegrade amerikanen Eddie Machen på Ullevi inför över 53 000 åskådare. Johansson vann på knockout i första ronden. 1985 uppträdde Bruce Springsteen och The E Street Band på Ullevi och det ledde till att den entusiastiska publiken satte arenan i gungning och stora förstärkningsarbeten fick göras. Det har även arrangerats idrottsevenemang som fotbolls-EM 1992 och VM i Friidrott 1995.

2014 gjorde Håkan Hellström sin första av flera utsålda konserter på Ullevi. Andra artister som har uppträtt här genom åren är bland annat Tina Turner, David Bowie, Metallica, Madonna, One Direction och Pink Floyd.

Numera har Ullevi har kapacitet att rymma 75 000 personer vid konserter.

Ögonblick från Ullevi

Vy över Ullevi under invigningen av fotbolls-VM 1958.
Publikhav på Ullevi under en boxningsmatch med Ingemar Johansson 1959.
Frölunda HC tar emot SM-pokalen på Ullevi 1965.
Vy över Ullevi under invigningen av fotbolls-VM 1958. Publikhav på Ullevi under en boxningsmatch med Ingemar Johansson 1959. Frölunda HC tar emot SM-pokalen på Ullevi 1965.

Fler nyheter!