Byggnadsvård Hållbarhet Stadsutveckling Publicerad:

Trädgård med anor från 1700-talet har fått nytt liv

Du har väl inte missat att besöka Gathenhielmska Trädgården? Efter två års arbete har den gröna och historiska oasen vid Stigbergstorget fått nytt liv och förvandlats till en rofylld plats öppen för alla göteborgare.

En grusbelagd rosengång i en grönskande trädgård.

– Utgångspunkten har varit att låta hela historien få plats, att inte ta bort historiska lager, varken nya eller gamla. Vi har även arbetat med att förstärka befintliga kulturhistoriska värden. Här finns därför spår från trädgårdar under flera sekel – från 1700-talet fram till 1900-talet, säger Boel Melin, byggnadsantikvarie på Higab.

Det händer mycket runt Stigbergstorget i Majorna. På Sjöfartsmuseet genomför Higab en omfattande ombyggnad där ett nytt akvarium kommer ligga under mark, den gamla biografen Kaparen kommer snart göras om till restaurang av Göteborgsfamiljen och inne i Sjömanskyrkan har en ny livescen öppnat. Men det stannar inte där. Stora förändringar har skett i och runt områdets äldsta hus – Gathenhielmska Huset. För två år sedan flyttade Historieverket in med målet att skapa ett kulturellt nav för det fria och alternativa kulturlivet och sedan dess har Higab rustat upp den historiska trädgården på baksidan. Innan sommaren blev den sista delen klar då det gamla växthuset restaurerades och återuppbyggdes.

Traditionella metoder och material

– Det är inte exakt känt när växthuset byggdes, men det är antagligen från slutet av 1800-talet eller runt sekelskiftet 1900. Nu har vi lagat och rustat upp den gamla nedsänkta naturstensmuren, lagt nytt tegelgolv i fiskbensmönster, byggt upp förstugan på nytt med återbrukade fönster, murat upp en gömd och bortglömd eldstad och tillverkat en ny takkonstruktion med fönster. Det mesta är gjort på ett varsamt sätt med traditionella metoder och material, säger Arash Afkari, projektledare på Higab.

En före- och efterbild på ett växthus som har återuppbyggts.

Även en trädgårdsbod, som troligen är från slutet av 1700-talet, har restaurerats och flyttats två meter för att återskapa trädgårdens tidigare huvudaxel. Det gjordes genom att huset lyftes upp på en räls av balkar och sedan rullades till sin rätta plats. I samband med flytten byttes golvet ut mot kilsågade och handhyvlade brädor.

En röd trädgårdsbord med grönska runt omkring.

En mer öppen trädgård

När du kommer in i Gathenhielmska Trädgården möts du först av kullersten, röda bodar och grönskande växtlighet. Runt hörnet finner du av en 1800-talsveranda som har glasats in och en rekonstruerad rosengång. Inne i trädgården har fruktträd och växter av historiska sorter planterats. Tidigare ramades platsen in av ett slitet träplank, men det har bytts ut mot ett smidesstaket som passar bättre in i miljön och gör att man kan se in i trädgården från både Bangatan och parken utanför.

En grönskande trädgård med röda bodar och ett större hus.

– Nu är trädgården öppen igen efter att ha varit stängd en period på grund av corona-restriktioner. Vi hoppas att fler och fler göteborgare ska upptäcka den här historiska och vackra platsen, säger Arash Afkari.

Trädgårdens öppettider:

April-oktober – måndag till fredag, 10–17

November-mars – måndag till fredag, 10–15

Gathenhielmska Trädgården är även öppen på helgerna i samband med evenemang som konserter, workshops och barnevents. Läs mer på gathenhielmska.se

Fler nyheter!