Hoppa till innehållet
10 maj, 2017

Teckenspråkets dag firas i Göteborg

Den 14 maj varje år firas Teckenspråkets dag i Sverige. Till helgen uppmärksammas den med ett brett program på Göteborgs konstmuseum, Göteborgs stadsmuseum och Stadsbiblioteket.

Sedan 1981, då Riksdagen godkände teckenspråk som dövas modersmål, har Teckenspråkets dag firats i Sverige. I flera av Higabs hus väljer man att arrangera olika aktiviteter för att lyfta dagen och öka medvetenheten och kunskapen om teckenspråk. På Göteborgs konstmuseum, Göteborgs stadsmuseum och Stadsbiblioteket genomför man exempelvis föreläsningar, workshops, lektioner i teckenspråk, guidning av utställningar och en trollerishow och sagostund på teckenspråk.

Här följer några av programpunkterna:

Göteborgs konstmuseum

Att välja dövhet – en adoptivpappa berättar – 12 maj kl 13.30-14.15

Conny Noren är pappa till två döva barn, en ettåring med cochleaimplantat och en åttaåring utan. I sin föreläsning berättar han om de val de gjort i familjen, och det svåra beslutet att tacka ja till en CI-operation.

Framsidan av Göteborgs konstmuseum.

Göteborgs stadsmuseum

Visning av utställningen Musiklivet i Göteborg 1955–2018 – 14 maj kl 13

Teckenspråkig guidning av Bert Liljeholm Brännström som lyfter fram tidsandan från 1955–2018. Följ med till arenor, svartklubbar och bortglömda dansgolv i en historisk resa genom Göteborg. Möt artisterna, se platserna, fotografier och föremål. Programpunkten taltolkas.

Framsidan av Göteborgs konstmuseum med kanalen som flyter förbi.

Stadsbiblioteket

Hur är det att vara döv? – 14 maj kl 14

Isabel Engwall berättar tillsammans med Gabriel Jim Nal och Mikael Sundberg om sin bok 13 döva kvinnor i tystnadens Sverige. De vill med boken dokumentera dövas historia och skapa en större förståelse för dövas situation i dag.

Teckenspråkets dag arrangeras av Teckenspråksforum Göteborgs Stad och Göteborgs Konstmuseum i samarbete med Göteborgs dövas förening, Alfons Åbergs Kulturhus, Göteborgs Stadsmuseum och Stadsbiblioteket.

Människor i rörelse framför Stadsbiblioteket.

Om programmet!

Fler nyheter!