Hoppa till innehållet
6 april, 2017

Tangram Film flyttar in på Kvibergsnäs Landeri

Den 1 maj blir Tangram Film nya hyresgäster på Kvibergsnäs Landeri. Målet är att skapa en levande mötesplats för kulturaktörer.

Tangram Film är en ekonomisk förening som startade sin verksamhet 2007. De producerar film, genomför workshops och har föreläsningar. Föreningen representeras bland annat av Hanna Sköld som är filmregissör, manusförfattare, animatör och filmlärare på Akademi Valand Film. Hennes långfilm ”Granny’s Dancing on the Table” från 2016 hade världspremiär på Torontos internationella filmfestival och blev nominerad till en guldbagge i två kategorier.

Den 1 maj flyttar Tangram Film in som nya hyresgäster på Kvibergsnäs Landeri. Syftet är att skapa en mötesplats för främst kulturaktörer med möjligheter till samarbeten, utveckling och inspiration.

Gårdsplanen vid de tre gula trähusen på Kvibergsnäs Landeri.

Kvibergsnäs bebyggdes i slutet av 1600-talet, troligen av stadssekreteraren och rådmannen Lars Böker. Sitt nuvarande utseende med huvudbyggnad, två bostadsflyglar och ekonomibyggnader fick gården under konsul Jonas Malm med familj som ägde den mellan 1799 och 1847.

Göteborgs Stad inlöste besittningsrätten 1899 och marken och ladugården överläts till arrendatorer medan bostadshusen hyrdes ut. Byggnaderna har hotats av rivning flera gånger under årens lopp men har blivit kvar. Kvibergsnäs är därmed det enda landeriet i Göteborg där både bostadshus och större ekonomibyggnader finns kvar.