Stadsbiblioteket firar 50 år
På söndag den 2 april är det 50 år sedan Stadsbiblioteket invigdes. Det firas med allsång av Astrid Lindgren-låtar, musikaliska tolkningar av Karin Boyes dikter och en stor minneskavalkad.
Inför 50-årskalaset har Stadsbiblioteket efterfrågat minnen från göteborgare som under årens lopp har besökt platsen. Ett axplock av alla bidrag som nu har inkommit kommer att presenteras av programbibliotekarie Mirjam Önner under programpunkten Minneskavalkad. Dessutom blir det en historisk återblick och anekdoter av Håkan Grissler som har arbetat på Stadsbiblioteket sedan 1975. Programpunkten avslutas sedan med att författaren Viveca Lärn, som var på plats när Stadsbiblioteket invigdes 1967, delar med sig av sina minnen.
Kalaset bjuder också på ett uppträdande från Daniel Lemma som framför nya tolkningar av Karin Boyes dikter, högtidstal av kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson och bibliotekschefen Anette Eliasson, samt olika aktiviteter för barn.
Den 30 december 1861 invigde domprost Peter Wieselgren Göteborgs första allmänna bibliotek, Göteborgs Stads folkbibliotek, i en lägenhet på Haga Östergata 5. Biblioteket instiftades av brukspatronen James Dickson och han finansierade även löpande bokinköp. 1897 flyttade man till det nybyggda Dicksonska Folkbiblioteket på Södra Allégatan 4 (numera Allégården). I 70 år fanns stadens huvudbibliotek här innan verksamheten 1967 flyttade till det nybyggda Stadsbiblioteket vid Götaplatsen.
Den gula tegelbyggnaden invigdes 2 april 1967 av Astrid Lindgren. Arkitekter var Lund & Valentin och deras utformning av byggnaden var starkt präglad av 1960-talets senmodernism. Tydliga tecken var den kompakta blockformen, entréns kraftiga skärmtak samt den typografiska fasadutsmyckningen.
I juni 2012 påbörjades en ombyggnad av Stadsbiblioteket efter ritningar av Erséus Arkitekter. Resultatet blev en tillbyggnad med en glas- och tegelexteriör som går som ett yttre skal kring den befintliga byggnaden.