Hoppa till innehållet
19 november, 2018

Slakthusområdet - en ny attraktiv del av Göteborg

Higab går nu in i en intensivare fas i arbetet med att utveckla Slakthusområdet till en vital del av ett växande Göteborg. Till sin hjälp har bolaget upphandlat arkitektbyrån Tovatt Architects & Planners som samarbetar med göteborgsbaserade Dreem Arkitekter.

Slakthusets entré med fasadskylt som lyder "Slakthus"

Det gamla Slakthusområdet från 1905 har ett strategiskt läge i Gamlestaden, en del av Göteborg som växer så det knakar. Intresset för området är stort och både Higab och Klövern, som är den andra stora fastighetsägaren, ser stor potential att utveckla det. Klövern har redan kommit långt i utvecklingen av sin del av området och Higab går nu in i nästa fas i sitt arbete.

– Vi vill att Slakthusområdet ska bli en attraktiv destination, ett självklart mål för både göteborgare och besökare. Ett område som levandegörs av lokala och kreativa entreprenörer, många med koppling till platsens historia och DNA – mat och matproduktion, säger Higabs projektledare Kajsa Wide.

För att kunna utveckla området i önskad riktning krävs en ny detaljplan. Tovatt Architects & Planners kommer nu tillsammans med Dreem Arkitekter att bistå Higab i arbetet med att levandegöra området och att vara arkitekt under planprocessen.

– Slakthusområdet har ett unikt läge mellan förorten och centrum, mitt i ett stadslandskap under förändring. Området har en enorm potential att utvecklas till unik mötesplats vid vattnet och alla broarna, mellan nytt och gammalt och mellan matkulturer, mellan tillverkning och upplevelser och framför allt mellan människor, allt i en kulturhistorisk miljö, säger Johannes Tovatt, vd Tovatt Architects & Planners.

Utvecklingen på Slakthusområdet kommer inte stå stilla under planprocessen. I uppdraget ingår även att arbeta med befintliga fastigheter på kortare sikt, vilket ger en möjlighet att pröva olika verksamheter och lösningar.

– Vi vet redan i vilken riktning vi vill gå med Slakthusområdet. Under tiden planprocessen pågår fortsätter utvecklingsarbetet. Det blir ett bra tillfälle att pröva olika typer av verksamheter och idéer för att se vilka som fungerar bäst, säger Kajsa Wide. Flera kreativa entreprenörer har redan etablerat sig inom området och det vill vi bygga vidare på.

För mer information kontakta:

Kajsa Wide, projektledare Higab, tel 031-368 53 45, kajsa.wide@higab.se

Johannes Tovatt, vd Tovatt Architects & Planners, tel 0706-41 98 25, johannes@tovatt.com

Maya Iwdal, vd Dreem Arkitekter, tel 0706-93 04 37, maya@dreem.se

Högupplösta bilder finns att ladda ner på mynewsdesk.com/se/higab

Om Slakthusområdet
Göteborgs Slakthus, som är benämningen på hela området, uppfördes 1903‐1905 efter ritningar av Otto Dymling. Anläggningen omfattade cirka 83 000 kvadratmeter och 24 byggnader och innebar ett stort kliv framåt ur hygienhänseende i köttproduktionen. Den var i bruk som slakthus fram till 1968. Sedan dess har området använts för verksamheter inom i huvudsak livsmedelsproduktion.

Tovatt Architects & Planners
Tovatt Architects & Planners har ca 20 medarbetare med huvudkontor i Slakthusområdet vid Globen i Stockholm. Sedan 1990-talet har Tovatt Architects & Planners haft en stor del av stadsbyggnadsuppdragen i andra europeiska länder, såsom Österrike, Storbritannien, Tyskland, Holland och Finland. Idag har kontoret uppdrag i stora delar av Sverige.

Dreem Arkitekter
Dreem Arkitekter har kontor i Göteborg men arbetar i hela Sverige. Kontoret arbetar med en bredd av uppdrag inom stadsbyggnad, kontor, bostäder och inredning.

Fler nyheter!