Hoppa till innehållet
26 oktober, 2017

Seniormässa på Allégården

I morgon öppnar Allégården upp för den årliga Seniormässan. Under temat ”tillsammans” kan besökare kan ta del av flera intressanta föreläsare och utställare.

2014 inledde pensionärsföreningarna i Majorna-Linné ett samarbete som ledde till att man började arrangera en seniormässa med särskilt tema på Allégården. Sedan dess har man fokuserat på ämnen som ”boende i Majorna-Linné”, ”ekonomi och juridik för dig som är senior” och ”trygghet”. På fredag den 27 oktober är det återigen dags för seniormässa, nu under rubriken ”tillsammans”. Mellan 9.45 och 15 är besökare välkomna till Allégården för att mingla, lyssna på föreläsare och träffa utställare. Inträdet är gratis.

Mässan arrangeras av Hälsofrämjande och förebyggande enheten i stadsdelen Majorna-Linné tillsammans med Allégårdens pensionärsförening, frivilligcentralerna Chapman och Oscar samt flera andra föreningar.

Framsidan av tegelhuset Allégården med människor i rörelse.

Allégården, före detta Dicksonska Folkbiblioteket, byggdes 1895-1897. Arkitekten Hans Hedlund var influerad av den amerikanske arkitekten Henry Hobson Richardson när han ritade byggnaden. I Hedlunds byggnad ser man influenser från både 1890-talets medeltidsromantiska ideal och jugendstil.

Biblioteksverksamheten pågick i huset fram till 1967 då boksamlingen flyttades till det nybyggda biblioteket vid Götaplatsen. Det så kallade Hagahuset öppnade här hösten 1970 och kom huvudsakligen att användas av ungdomar för hantverk, musik och teater. Dock uppstod det motsättningar mellan politiker och ungdomarna i huset och Hagahuset blev ockuperat flera gånger. I november 1972 stormade polisen huset. Det forna folkbiblioteket öppnades igen som Allégården, ett allaktivitetshus för pensionärer och föreningar.

Sedan 2011 är Allégården byggnadsminnesförklarat.

Fler nyheter!