15 september, 2016

Röhsska firar 100

Idag inleder Röhsska museet fyra dagars firande med anledning av sitt hundraårsjubileum. 15-18 september blir det föredrag, specialvisningar, aktiviteter och boksläpp. Fri entré till museet och alla jubileumsprogrampunkter.

Idén om ett museum för konsthantverk och design i Göteborg föddes redan på 1880-talet men det tog många år innan det blev verklighet. 1901 beslutade stadsfullmäktige att upplåta en tomt mellan dåvarande Chalmers (nuvarande Valands Konsthögskola) och Slöjdföreningens skola (idag Högskolan för Design och Konsthantverk). En donationsgåva från grosshandlarbröderna August och Wilhelm Röhss möjliggjorde bygget.

Efter en arkitekttävling utsågs Carl Westman till att rita byggnaden. Han var anhängare av nationalromantiken och museet fick prägel av medeltida borg. Fasaden är av rött, handslaget tegel där flera av tegelstenarna har ristade mönster, till exempel blommor, slingrande ormar eller arkitektens initialer. Det svängda, brutna taket döljer takfönster som annars skulle brutit av mot stilen.

Röhsska museet

Röhsska museet

Parallellt med museibygget pågick arbetet med att samla in föremål. Trots att huset var färdigbyggt 1914 invigdes det inte förrän två år senare när museisalarna var inredda. Idag består Röhsska museets samlingar av cirka 50 000 objekt, fördelade inom kategorierna konsthantverk, design och mode.

Jubileumsprogrammet 15-18 september innehåller bland annat föreläsningar om bröderna Röhss, museets byggnadshistoria och budskapsbroderier, guidade visningar, körsång och workshopar.

Du hittar hela programmet här: http://rohsska.se/besok-rohsska-museet/valkommen-hit/13168/

Fler nyheter från Higab