Hoppa till innehållet
23 maj, 2018

Restaurang Trädgår’n fyller 20 år

I dag är det 20 år sedan Restaurang Trädgår’n invigdes. Det blev då den tredje restaurangen som byggdes på platsen sedan slutet av 1800-talet.

Baksidan av träbyggnaden Restaurang Trädgårn

Den 23 maj 1998 stod Restaurang Trädgår’n vid Nya Allén klar. Higab (då Higabgruppen) hade tidigare utlyst en arkitekttävling som Studio Grön vann. I förslaget lade man fokus på levande material och att byggnaden skulle få luft och rum samt att den skulle smälta in i omgivningen. Samma år som huset invigdes blev det utsett till årets bygge och nominerades till Kasper Salinpriset och Mies van der Rohe-priset. Året efter fick man även motta SAR Väst Arkitekturpris.

Det var dock inte den första byggnaden som hade byggts på platsen. Redan 1858 öppnade schweizeriet ”Cafépavillon med tre verandor” här. Men under åren som följde växte behovet av en modern restaurang i Göteborg och 1885 tog man beslutet att bygga en ny restaurang på platsen. Två år senare invigdes den ursprungliga Restaurang Trädgår’n, en anläggning med både restaurang och konsertsal. Arkitekt var Adrian C Peterson och projektet kostade sammanlagt 75 000 kronor.

Men i november 1965 var olyckan framme och Restaurang Trädgår’n brann ned. Det tog dock bara fyra år innan en ny restaurang med dansgolv och cabaretscen invigdes på samma plats. Under de kommande åren blev det en viktig nöjesinstitution i Göteborg och artister som Magnus & Brasse, Lasse Berghagen, Lill-Babs och Galenskaparna & After Shave gjorde krogshower här. Men inte heller den här byggnaden fick stå kvar. I juli 1994 brann Restaurang Trädgår’n och man fick återigen påbörja arbetet med en ny anläggning.

Nu är det 20 år sedan Restaurang Trädgår’n invigdes och förutom en modern restaurang finns det konsertscen och nattklubb här. Sedan man slog upp portarna har tusentals konserter och krogshower arrangerats och miljontals gäster har besökt byggnaden.

Fler nyheter!