Hoppa till innehållet
10 november, 2017

Regionarkivet öppnar dörrarna på Arkivens dag

I morgon bjuder Regionarkivet in till Arkivens dag. Temat är ”Synd och skam” där man fokuserar på sådant man försökt glömma och ibland gömma. Det blir bland annat historier om barnhemsbarn, lobotomering på Lillhagens sjukhus och Jack the rippers svenska offer.

Utsidan av hus på Otterhällegatan 5.

Arkivens dag arrangeras årligen för att väcka intresse för arkivens verksamhet. Den här gången är temat ”Synd och skam” och på Regionarkivet har man ett fullmatat program med föredrag, rundvandringar, utställningar och filmvisningar.

Magnus Berg, docent i etnologi, berättar till exempel om upptäckterna i sin bok ”Ett ömmande hjärta” där han har granskat arkivdokument om Vidkärrs barnhem och även gjort egna intervjuer. Senare under dagen håller Christer Andersson, museiassistent på Medicinhistoriska museet, ett föredrag om Lillhagens sjukhus och dess förhistoria. Det anordnas även rundvandringar i magasinen och visningar av gamla Göteborgsfilmer.

Regionarkivet, som ligger på Stora Badhusgatan 6 och Otterhällegatan 5, ritades av Vallgatans arkitektkontor och togs i bruk 1993. Med sina 12 våningar reser sig byggnaden över berget på vilket kung Gustav II Adolf lär ha stått och sagt att där ska staden ligga. Den är uppförd över delar av det bergrum som byggdes som skyddsrum på 1950-talet när hotet om atomkrig ansågs vara överhängande. Med nära 15 mil handlingar är Regionarkivet i dag ett av Sveriges största arkiv.

Hela programmet!

Fler nyheter!