Hoppa till innehållet

Byggprojekt Bravida Arena 2014-2015

I februari 2014 tog kommunstyrelsen och kommunfullmäktige i Göteborgs Stad beslut att låta Higab bygga en ny allsvensk fotbollsarena på Hisingen.

Den nya arenan ersatte Rambergsvallen från1935 som varit hemvist för BK Häcken sedan klubben startade 1940. Rambergsvallen var omodern och sliten och höll inte allsvensk standard. Bravida Arena byggdes i enlighet med Svenska Fotbollförbundets krav för allsvenska arenor och fick en konstgräsplan för att den även skulle kunna användas till breddidrott.

Betongstommen levererades i färdiga delar från det tyska företaget Bremerbau. Grundkonstruktionen är deras men den anpassades i enligt med de önskemål som fanns. Grundläggningen är betongpålar till berg. Bravida Arena har fyra stycken 38 meter höga belysningsmaster som står på 130 kubikmeter hårt armerade betongfundament. Under konstgräsplanen ligger 4 mil värmerör som täcktes med grus och ett dränerande asfaltslager innan gräset rullades ut på en stötdämpande matta. Som stabiliseringsmaterial användes sand och granulat. På Bravida Arena har det använts ett grönfärgat, miljövänligt gummigranulat.

Invigningen var i juni 2015. Got Event hyr arenan i sin helhet och ansvarar för all verksamhet. De hyr ut till BK Häcken och breddidrottsföreningar via idrotts- och föreningsförvaltningen.

På utsidan av Bravida Arena.

Projektfakta

Byggherre: Higab
Arkitekt: Bremer AG/Ragnar Ellsinger
Totalentreprenör: BRA Bygg
Kapacitet: 6 300 åskådare, varav 2 000 ståplatser – alla under tak
Plan: 105 x 68 meter, konstgräsmatta
Byggtid: 15 månader
Kostnad: 181 miljoner kronor

Se alla projekt