Hoppa till innehållet
3 februari, 2017

Originalmöbler åter till Billdals gård

Higab har köpt tillbaka inventarier och möbler som tidigare tillhörde Billdals gård. Det handlar om allt från piedestaler och bänkar till klädhängare och kornischer.

Huvudbyggnaden på Billdals gård är för närvarande under omfattande upprustning. Under 2016 avslutades en utvändig renovering av huset och fram till i vår pågår en projektering för de invändiga arbetena. Den ursprungliga möbleringen finns inte kvar i huset men Higab har nu fått tillfälle att köpa tillbaka en del av den. Det handlar om ett specialutformat entrébord, två piedestaler, ett stort skåp, flera klädhängare med tillhörande skofack och ett antal guldbeprydda kornischer. Dessutom har Higab köpt tillbaka ett parti med parkbänkar och trädgårdsstolar som tidigare har stått vid Billdals gård. Troligtvis är de från slutet av 1800-talet eller tidigt 1900-tal.

Historisk bild av Billdals Gårds interiör.

Billdals Gårds huvudbyggnad är ett 1800-talshus men egendomen har äldre anor. De första kända ägarna är familjen Prytz som innehade dåvarande Stora Billdal 1663. År 1862 köpte grosshandlaren, träpatronen och kommunpolitikern James R Dickson egendomen. Han lät uppföra en ny huvudbyggnad i brittisk nyrenässansstil och en engelskinspirerad park. Byggmästare var August Krüger men arkitektens namn är osäkert. Huset byggdes som sommarhus och det är främst så det har använts.

Efter Dicksons död följde flera ägare från Göteborgs societet, bland andra affärsmännen och donatorerna Charles Felix Lindberg och Gustaf Werner. Werner dog 1948 och familjen hade kvar gården till 1963 då den såldes till Göteborgs Stad.