Hoppa till innehållet
8 november, 2017

Öppet hus i Smålandsstugan

I början av 1900-talet flyttades Smålandsstugan från Skubbhult till Slottsskogen i Göteborg. På söndag den 12 november bjuder föreningen Smålands Gille in till Öppet hus där man får lära sig mer om byggnaden och gårdens spännande historia.

Gammal torpbyggnad med grästak och rött klocktorn bredvid.

I takt med den ökade industrialiseringen under 1800-talet var det många människor som flyttade från landsbygden till större städer. Dessa snabba förändringar kunde upplevas som ett hot mot gamla traditioner och för en del var det viktigt att bevara arvet efter det försvinnande bondesamhället. I Göteborg var smålänningarna först med att skapa ett eget gille där man delade den gemensamma hembygdskänslan, vilket inträffade 1873. Men det var först 1905 man flyttade till en äkta småländsk lokal. Då hade nämligen den drygt 150-åriga Smålandsstugan flyttats från sin plats i Skubbhult i Jönköpings län till Slottsskogen i Göteborg. Och än i dag har föreningen Smålands Gille sin bas här.

Den 12 november mellan klockan 11 och 15 håller man Öppet hus. Föreningen finns på plats och berättar bland annat om byggnaden och gårdens historia. Det serveras kaffe, te och ostkaka samt säljs hembakat fikabröd.

Närmsta hållplats är Botaniska Trädgården.

Om Smålands Gille!

Fler nyheter!