Hoppa till innehållet
7 november, 2018

Öppet hus i Smålandsstugan

För drygt 100 år sedan flyttades Smålandsstugan från Skubbhult utanför Jönköping till Slottsskogen i Göteborg. På söndag den 11 november bjuder föreningen Smålands Gille in till Öppet hus och guidning av gården.

Utanför Smålandsstugan i Slottsskogen. Bakom huset står ett rött torn.

Under industrialiseringen på 1800-talet valde många människor i Sverige att flytta från landsbygden till större städer. Dessa förändringar upplevde vissa som ett hot mot gamla traditioner och därför ansåg de att det var viktigt att bevara arvet efter det försvinnande bondesamhället. I Göteborg skapade smålänningarna ett eget gille där man delade den gemensamma hembygdskänslan, vilket inträffade 1873. Men det var först 1905 man flyttade till en äkta småländsk lokal. Då hade nämligen den drygt 150-åriga Smålandsstugan flyttats från sin plats i Skubbhult i Jönköpings län till Slottsskogen i Göteborg. Än i dag har föreningen Smålands Gille sin bas här.

Den 11 november mellan klockan 11 och 15 håller föreningen Öppet hus i Smålandsstugan. Det blir också guidning av gården och utvalda föremål från stugans textilsamling visas upp. På plats finns servering och hembakat fikabröd till försäljning.

Närmsta hållplats är Botaniska Trädgården.

Information om Smålands Gille!

Fler nyheter!