Visa urval

Presentationer

Här kan du läsa mer om utställarna och programpunkterna på Cirkulära Tider 2019.

Utställare
Föreläsningar
Musik
Missa inte!
Kronhusbodarna

Utställare

Allmogeträd i Restad

Rolf och Robert delar med sig av sina kunskaper inom gamla hantverksmetoder. Genom att kombinera kunskap från förr med nutidens verktyg kan hantverkstraditioner leva vidare och produkter av hög kvalitet skapas.

”Vi använder oss av kunskapen som trähantverkare hade för ett sekel sedan för att uppnå högsta kvalitet i våra produkter. Deras verk sitter kvar på byggnader än idag och det planerar vi att våra också gör om 100 år.”

Läs mer

Biobyggarna

Biobyggarna är ett byggföretag med fokus på biomaterial och miljövänliga processer. Expertis inom biokalk, “hempcrete” och olika användningar av detta material. Koldioxidneutralt byggande, närodlade hus, miljövänligt byggande.

Läs mer

CircularEconomy.se – Tobias Jansson

Tobias Jansson är omvärldsbevakare och föreläsare med fokus på trender inom cirkulär ekonomi och cirkulära affärsmodeller. Han har gjort 200+ föreläsningar och workshops runt om i Norden för företag, företagsstödjande verksamheter, kommuner, regioner och högskolor. Tobias föreläsningar är alltid inspirerande, uppdaterade och visionära, med syfte att initiera innovationsprocesser i cirkulär riktning.

“Trender 2019 inom cirkulär ekonomi är en föreläsning där jag lyfter blicken och spanar på den aktuella utvecklingen med fokus på ett antal utvecklingsspår där det händer mycket just nu.”

Exempel på trender som tas upp är restflöden och symbioser, digitaliseringen som möjliggörare, mot ett cirkulärt livsmedelssystem, upphandling för cirkulär ekonomi, att skogen är nyckeln och att bygga cirkulärt. Innehåller också en kortare introduktion till cirkulär ekonomi som område.

Läs mer

Gothia Kakelugnar

Varmt och vackert – Gothia Kakelugnar renoverar era antika kakelugnar. Med traditionellt hantverk tillverkar de också nya ugnar med gammalt kakel. Kom och träffa Gothia Kakelugnar. De brinner av längtan att få dela med sig av sina kunskaper.

”Några av våra kakelugnar är mer än 250 år gamla och kan användas många hundra år till.”

Läs mer

Gröna Sköna

En salong som erbjuder behandlingar inom hårvård, hudvård och massage. De jobbar holistiskt och på ett hållbart och naturligt sätt. De ser till helheten och vill värna om både människor och vår planet. Alla produkter som används i samband med deras behandlingar och som är till salu är giftfria och ofarliga för både människor, djur och natur. De är i största möjliga mån ekologiska. På salongen råder ett genomgående hållbarhetstänk i allt i från produkterna till materialval, vattenanvändning, val av rengöringsmedel, elförsörjning, m.m.

Gröna Sköna – Frida 90 min (100 kr)
Frida dukar upp till en ansikts- och spabehandling där ni får en inspirerande genomgång av bästa hudvårdsreceptet för ansikte, med fantastiska, naturliga hudvårdsprodukter från c/o Gerd, tillverkade i Jokkmokk med bland annat bäroljor.

Gröna Sköna – Johanna, 30 min
Johanna diskuterar med er i en roundtable-diskussion vad man vill undvika för ämnen i sina skönhetsprodukter för sitt eget och naturens bästa, samt ger tips kring grön och naturlig hårvård.

Läs mer

Hampaprodukter

Hampaprodukter säljer just hampaprodukter, som hampafiber i form av lösull för tak, golv och vägg samt hempcrete, vilket är hampaströ blandat med vatten och kalk. De tillhandahåller även hampfröolja, hampamjöl och hampaströ. Strö används med fördel bland annat till smådjur och hästar, då den har dubbelt så bra uppsugningsförmåga som kutterspån, och naturliga antibakteriella egenskaper gör att dålig lukt rejält reduceras.

Hampan binder koldioxid effektivare än många andra växter. I en kubikmeter hampafiber (cirka 50 kg) lagras cirka 75 kg koldioxid under växttiden. Vid odling, skörd och industriell bearbetning går det bort cirka 13 kg koldioxid vilket ändå lämnar runt 62 kg koldioxid kvar i de färdiga fibrerna.

Tester har utförts av SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Energiteknik – Byggnadsfysik och Innemiljö. En av 2000-talets stora utmaningar är att skydda klimatet och minska CO2-emissionerna. Genom att använda hampaull som isolering kan detta åstadkommas, då det blir en effektiv koldioxidsänka. För varje kilo isolering som används binds 1,4 kg koldioxid.

Vill ni höra mer om fördelarna med hampa, kom och prata med Roger under Cirkulära Tider – och varför inte köpa med er en hampaprodukt eller två?

Läs mer

Hindens Eko

Hindens Eko är en webbutik där du hittar ekologiska och hållbara produkter för hem och trädgård. De tycker att det ska vara enkelt och smidigt att göra hållbara inköp av produkter riktade till hemmet och trädgården och erbjuder därför en mängd produktkategorier med ekologiska och klimatkompenserade produkter.

De säljer ekologiska och giftfria städ- och tvättprodukter, ekologiska fröer, trädgårdsredskap med många års garanti och fasta tvålar utan förpackningar som går att använda till båda hår och kropp. Allt de gör är i hållbarhetens tecken.

Läs mer

Historieverket

Historieverkets mål är att arbeta för ett större utbud på kulturevenemang; att stärka Göteborg och Västra Götaland som besöksmål; att helt enkelt locka fler besökare och medborgare till de historiska destinationerna, både platser och byggnader.

På söndag den 5 maj talar Sven Hagnell om Västra Nordstans historia, och de kommer även att finnas på plats hela dagen för att ge fler intressanta svar på frågor som ni må ha! De kommer även att visa exempel på rekonstruktion av möbler vid sitt utställarbord – välkomna!

Läs mer

House of Hemp

Prova på och bygg en vägg av hampakalk med House of Hemp. De specialiserar sig på att bygga, renovera och utbilda inom hampakalk. House of Hemp har som mål att driva på en snabbare omställning till en cirkulärt hållbar byggindustri och de är Sveriges representant för franska Tradical som framgångsrikt har byggt och renoverat med hampakalk i över 20 år.

Läs mer

Institutionen för kulturvård Göteborgs universitet

Forskning och utbildning vid institutionen för kulturvård spänner över ett brett fält av frågor om vårt kulturarv: Hur kan vi identifiera och analysera kulturarvets värden? Hur kan vi värdera och prioritera? Hur ska vi vårda och ta tillvara föremål och bebyggelse, landskap och trädgårdar?

Det är inte självklart hur kulturarvet ska tas om hand. Demokrati, klimatförändringar, mångfald och konflikter om rätten till begränsade resurser påverkar hur vi värnar, vårdar och utvecklar kulturarvet.

Både forskning och utbildning på kulturvård omfattar både kulturarvets betydelse på gott och ont för människors vardag och konkret kunskap om praktiska åtgärder för att vårda och utveckla.

Alla deras utbildningar går att koppla till hållbarhet.

Läs mer

Kajskjul 46

Kajskjul 46 är ett arbetsintegrerande socialt företag vars huvudsyfte är att skapa arbete till de som står långt ifrån den ordinarie arbetsmarknaden. De säljer olika produkter och tjänster inom bland annat återbruk och design, men även gröna tjänster och screentryck. Det sociala ansvaret går hand i hand med den miljömässiga tanken bakom de kreativt up-cyclade produkter de skapar.

Läs mer

Kubbhus

Enkelt, billigt, funktionellt, miljövänligt, unika designmöjligheter. En teknik med många variationer och många namn: kubbhus, klabbhus, klanthus eller spisvedshus. Cordwood, stackwall eller log-end. Knubbhus eller knopphus, med flera. Kom och träffa Olle på Cirkulära Tider. Sedan kan du bestämma själv vad du vill kalla tekniken.

Kubbhusets historia hänger ihop med handsågens historia. De äldsta kubbhus man känner till är från 1840-talet. För att bygga ett kubbhus behöver man en bra såg, och sågar var både dyra och dåliga ända fram till 1840-talet, när de första fabrikstillverkade, tunnbladiga handsågarna började säljas. Då, möjligen, kunde kubbmurning konkurrera med timring. I Sverige finns ungefär hundra gamla kubbhus som fortfarande står kvar.

Läs mer

Lottas Textilverkstad

Kom och hälsa på Lotta på Cirkulära Tider. När man ska leva hållbart är det inte bara byggnadsvård och trädgård som gäller, men också hela livsstilen och produkterna som vi väljer att ha i våra hem. Lotta arbetar med textilt återbruk och använder sig av segel, presenningar, dukar, lakan, m.m. – gamla material som är av god kvalité och har historia som är värd att bevara. Hon skapar ryggsäckar, väskor, kuddar, hattar, lampor, kläder, söta tofflor och mycket mer. Titta gärna på hennes Instagram och skriv din inköpslista redan nu.

Läs mer

Plan E

Plan E är en leverantör av nutida ekologiska byggmaterial. Dessutom är de proffs inom halmbalshus- och lerbygge.

Det finns väl beprövade byggmaterial och hantverkstekniker som har använts i århundraden. Likaså finns det moderna material, nya processer och kunskap om byggfysikaliska egenskaper som man tidigare inte har haft en aning om. Deras drivkraft är att belasta vår miljö så lite som möjligt så att kommande generationer inte ska behöva ta ansvar för “våra gamla synder” och ändå uppnå dagens nivå av komfort. Målsättningen är att utveckla och bygga fler halmbalshus i Sverige. Plan E planerar varje projekt så individuellt och noggrant som om det vore sitt eget.

På Cirkulära Tider kommer de att visa en beprövad teknik för att bygga med vanliga små fyrkantsbalar, virke och lera.

Läs mer

Pling Transport

Pling transport kör gods med cykel i Göteborg sedan 2012. De tar upp till två kubikmeter och 200 kg med sin sexhjuliga lastcykel Velove Armadillo. Anlita dem för hållbara och kostnadseffektiva bud- och distributionstjänster i centrala Göteborg. För staden och dess invånare innebär en transport av smågods med deras lastcyklar istället för ett motorfordon att:

  • Yta frigörs
  • Buller minskar
  • Upprivna partiklar från vägbanan minskar
  • Risk att orsaka allvarliga trafikolyckor minskar
  • Energiförbrukningen minskar till en tiondel jämfört med elbil och resursförbrukningen minskar kraftigt
  • Det blir fler ansikten istället för fordon i stadsbilden

Pling Transport är ett medarbetarägt företag, de har samhälls- och medlemsnytta som syfte snarare än att generera vinst till ett fåtal ägare. Med demokratisk ekonomi får de mer motiverade Plingare som kan vara med och utveckla företaget och påverka sin arbetssituation.

Läs mer

Q’ente Ateljé Kropp och Själ

Konst & friskvård mitt i city, i Göteborgs historiska hjärta. Q’ente har holistisk hälsa i fokus. I historiska lokaler anno 1746 erbjuds ett helhetstänk kring välbefinnande och friskvård. Här finner du bland annat kroppsterapeutiska behandlingar och massage, meditation och samtalscoaching. Dessutom finns här även en galleridel där du kan ta del av både utställningar och kurser. Konstnär Eva Wirén visar en värld av färger. Välkommen till dig själv!

Q’ente grundar sin syn på hälsa ur ett holistiskt perspektiv. “Hälsa är ett tillstånd av fullkomligt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande, inte endast frånvaro av sjukdom.” (WHO 1948)

Läs mer

Rekomo

Begagnade kontorsmöbler för smarta kontor. Rekomo köper, säljer och hyr ut begagnade kontorsmöbler till företag i hela Norden. Hos dem hittar du kontorsmöbler från bland annat Kinnarps, Hay, Ikea och Herman Miller till ett grönt pris.

Läs mer

reCreate Design Company

reCreate Design Company är ett återbrukscenter i Göteborg. De projektleder och konsulterar inom återbruksinteriör, avvecklingsprojekt och cirkulära möbelflöden. Deras mål är att förlänga livet på befintliga möbler och material. På Cirkulära Tider presenterar de vetenskapen bakom Annie Sloans Chalk Paint, vax, penslar och annat. När du förstår dig på denna miljövänliga färg, produktsortimentet och hur det funkar, så kan du lätt höja dina färdigheter – vilket kan resultera i spektakulära ommålade möbler och prylar i ditt hem.

reCreate Design Company kommer också att prata om färgkombinationer – hur du både komplimenterar och kontrasterar olika färger i Annies palette. Du får testa det bästa sättet att hålla penseln när du målar, lära dig att våga med färgade- och guildingvaxer, och hur du uppnår professionella resultat på allt du målar. Självklart tar de sig tid att besvara dina frågor om Annie Sloan Chalk Paint.

Läs mer

Retrofrun

Hos Retrofrun blir gamla ting till nya saker i en upcyclad design med återbruk i fokus. Gammelmormors kaffekanna, ett ensamt tefat eller en bortglömd figurin – alla förtjänar de väl egentligen ett bättre öde än att stå i kulisserna. Hos Retrofrun får de ett nytt liv i rampljuset. Alla verk är unika, signerade och numrerade och tillverkas endast i ett exemplar.

Upcycling innebär att skapa något nytt av något gammalt, och på köpet förändra och förbättra tinget i sig. På så vis förlängs föremålens livslängd och prylarna tar inte bara ett steg vidare, utan till och med ett steg upp i det materiella kretsloppet. De vardagliga prylarna blir till exklusiv design. Skrot blir till skatter. En vinst för både för oss och för vår planet.

Läs mer

Seglarboxen

När ett segel är förbrukat tar Seglarboxen hand om det och låter det leva vidare. Det sys exempelvis “totebags” som är lika snygga på stranden som praktiska att handla i. Detta är ett exempel på återbruk och återanvändning som bland annat bidrar till att minska användningen av platspåsar, men även ger nytt liv åt gamla förbrukade segel som annars skulle hamna på tippen. Alla detaljer på väskorna är original.

Läs mer

Thinkpoint

Thinkpoint är namnet på det koncept som lanseras på 6 000 kvm öppen yta på plan 9 i Nordstans parkeringshus. Temat är allt som handlar om framtiden oavsett bransch. Detta ska vara en permanent men samtidigt förändringsbar digital och fysisk mötesarena för alla som på något sätt vill vara med och skapa en hållbar framtid.

Läs mer

VÄRT

VÄRT är ett hållbarhetslabb i Gamlestaden, Göteborg, där människor deltar i workshops & teambuilding, skapar möten och lagar mat tillsammans. Temat för detta event är matsvinn och hållbarhet. Arbetet är tvärvetenskapligt och fyllt av kreativa moment som rör allt mellan design – mat – resilience – hållbarhet.

Grupperna som kommer till eventen får lära känna sig själv och samtidigt sina kollegor, de får öva på att tänka kreativt kring etablerade koncept och utmana normer men framförallt skapa utrymme för nya, hållbara kunskaper.

VÄRT utrustar människor som individer, men också de företag de driver, med färdigheter för det hållbara skiftet vårt samhälle står inför.

Fokus ligger på matsvinn, men även annat svinn som plastsvinn, personalsvinn, tidsvinn och möjlighetssvinn. VÄRT använder matsvinn som metafor för andra typer av arbete kring svinn där synliggörandet sker i en avslappnad och ätbar kontext.

Läs mer

Föreläsningar

Sju år av frihet – min väg till hållbarhet

Anders Krasse

En personlig berättelse om en frigörelse från konsumtionssamhället. “Jag är hälsopedagogen som fastnade i ekorrhjulet. Via en serie av de kriser som ofta drabbar oss beslöt jag att ta en time-out från konsumtion och stress. På gott och ont”.

Oväntat ätbart

Klara Hansson

Var, när och hur kan du skörda de färska grönsaker som växer av sig själva i naturen och utmed stadens gröna stråk? Vilka vilda växter är goda råa, vilka ska du tillaga? När börjar skördesäsongen? Var finns information om oväntade ätliga växter? Klara guidar er genom ett år med oväntat ätbart på tallriken.

Vill du få mer praktisk kunskap om vilka växter du kan äta både i den vilda naturen och i odlade trädgårdar? Det finns en stor mängd okända och välsmakande blad, blommor och frön att smaka på. Klara kommer att ha med sig en frodig bukett av det som är i säsong just nu. Som deltagare får du smaka dig igenom ett tjugotal olika växter, både råa och tillagade. Hon går igenom var de växer och olika kännetecken för att hålla reda på vad som är vad. Varmt välkommen att delta!

Stadsbonde som framtidsyrke

Kajodlingen – William Bailey och Jonas Lindh

Kajodlingen har sedan starten 2015 utvecklat en hållbar affärsmodell för framtidens stadsbonde. I dag driver de en takodling på Clarion Post Hotel och en nyetablerad yta vid gamla Götaverken, mitt i staden. Takodlingens nyskördade grönsaker tar hissen ned till hotellets restauranger och den större odlingen på den gamla varvindustrins mark skördas av kunder på plats eller levereras ut till närliggande arbetsplatser. Under fyra säsonger som stadsbönder har de blivit övertygade om potentialen i urban odling, både när det kommer till lokala kretslopp och säljkanaler.

Intresserad av stadsodling? Lyssna på deras föredrag kl. 11.40 lördag 4 maj och prata mer med Jonas och William i en roundtable-diskussion efteråt.

Avfallsfria Ada och livet utan sopor

Ulrika Naezer

Nedskräpningen ökar, havet fylls av plast, råvarorna minskar och klimatutsläppen ökar. I dag har vi göteborgare i genomsnitt 400 kilo sopor per person och år. Det är dubbelt så mycket som för 40 år sedan och den privata konsumtionen står för 40 procent av våra klimatutsläpp. Men går det att leva ett normalt liv i en storstad utan att generera avfall? Avfallsfria Ada har försökt. För tre år sedan försökte hon leva ett vanligt liv i en lägenhet i Göteborg – utan att lämna efter sig annat än matavfall. Utmaningen var en del av GreenhackGBG, Göteborgs Stads kanal för en hållbar livsstil.

Kom och hör Ada berätta om sitt extrema experiment och hur hon lyckades få hem maten utan förpackningar, avstå engångsmaterial, laga sin kläder och reparera istället för att slänga och köpa nytt. Du får också tips om hur du kan avstå avfall och bli – om inte avfallsfri – så åtminstone avfallssnål.

Trender 2019 inom cirkulär ekonomi

Tobias Jansson

Tobias Jansson är omvärldsbevakare och föreläsare med fokus på trender inom cirkulär ekonomi och cirkulära affärsmodeller. Han har gjort 200+ föreläsningar och workshops runt om i Norden för företag, företagsstödjande verksamheter, kommuner, regioner och högskolor. Tobias föreläsningar är alltid inspirerande, uppdaterade och visionära, med syfte att initiera innovationsprocesser i cirkulär riktning.

“Trender 2019 inom cirkulär ekonomi är en föreläsning där jag lyfter blicken och spanar på den aktuella utvecklingen med fokus på ett antal utvecklingsspår där det händer mycket just nu.”

Exempel på trender som tas upp är restflöden och symbioser, digitaliseringen som möjliggörare, mot ett cirkulärt livsmedelssystem, upphandling för cirkulär ekonomi, att skogen är nyckeln och att bygga cirkulärt. Innehåller också en kortare introduktion till cirkulär ekonomi som område.

Välkommen till dig själv –  ett hållbart liv

Tomas Bech, Q’ente Ateljé Kropp och Själ

I en värld där förändringstakten är hög och vardagen präglas av ”ett högt varvtal” bär många en önskan om en bättre hälsa för både kropp och själ. Tomas lyfter perspektiv och frågeställningar kring holistisk hälsa som kan ge nya insikter och tankar för att göra andra val i vardagen där även vi som människor kan leva ett hållbart liv.

Tomas är friskvårds- och massageterapeuten som tillsammans med konstnären Eva Wirén driver företaget Q’ente med holistisk hälsa i fokus. Tomas har även en lång och bred erfarenhet som ledare, chef och coach sedan 25 år tillbaka med god inblick i ett antal olika branscher bland annat  IT, hälso- och sjukvård.

Läs mer

Bokashi – en hållbar metod för att omvandla ditt matavfall till odlingsjord

Frida Gebel, Hindens Eko

En av de senaste trenderna som seglat upp bland hållbara odlare är bokashi. Bokashi är en japansk komposteringsmetod där man fermenterar sitt matavfall genom att tillsätta effektiva mikroorganismer. Frida från Hindens Eko förklarar varför denna komposteringsmetod har gjort odlare världen över lyriska över den fina matjord som skapas. Hur kan den hjälpa till att rädda vår jord och varför är den så mycket mer klimatsmart än vanlig kompostering? Under detta föredrag får du lära dig allt du behöver veta för att du också ska kunna vara med och rädda världen med hjälp av ditt matavfall, några lufttäta hinkar och lite strö med mikroorganismer.

Bortom det cirkulära – om vår relation till saker

Staffan Appelgren, Göteborgs universitet

Staffan Appelgren, lektor i socialantropologi vid Göteborgs universitet, kommer att reda ut begreppet ‘Återbruk’ och tala om vår relation till ting och tingens betydelse. I projektet Re:Heritage har de haft som utgångspunkt att betrakta gamla föremål som en form av cirkulerande kulturarv, som istället för att hamna på något museum är något som används i vardagen.

“Vi behöver närma oss vanan att bearbeta, laga, och omdesigna saker vi redan har.”

“Snart kommer återbruk bli en vana”

“Återbruket kan då bli det normala, och nyköpet det avvikande som måste förklaras.”

Lördagen den 4 maj kl. 15.30 håller Staffan sin föreläsning i foajé Karl XI på andra våningen i Kronhuset. Varmt välkomna!


Musik

Altfioler från SuzukiLinné – Kulturskolan City

Altfilolelever från SuzukiLinné – Kulturskolan city bjuder in till en konsert på Kronhusgården, där de spelar en blandad repertoar av välkända folkvisor och låtar.
Kulturskolans elever framträder vid ett hundratal konserter, föreställningar och flera andra sammanhang varje år och uppträdde senast i självaste Konserthuset den 25 februari. Välkomna till en inspirerande minikonsert på historiska Kronhusgården där altfiolernas ljuva toner kommer att vibrera!

Konsert med Nordhemsskolans musikklass

28 fantastiska musikelever från Musikklassen 9C1 på Nordhemsskolan, som ska till Krakow 25-30 maj på skolresa, kommer och kör en blandad kompott med kör och små band. Kom och hör morgondagens stora musikartister spela på vackra Kronhusgården och njut av storslagen lokal musik!

Lunch Beat Göteborg – Circle Beat

Lunch Beat Göteborg gästar Cirkulära Tider med Circle Beat! Lunch Beat är konceptet som tagit världen med storm med en timme dans på lunchen. En lunch med fokus på rörelse och hälsa på olika häftiga platser i stan. Som vanligt är det den fantastiske DJ E-1000 som levererar härliga remix-hits. De vill uppmuntra till en aktiv lunch i samband med sina Lunch Beat-events, så häng gärna kvar vid Kronhusgården efter dansen och ät något gott från gästande foodtrucks eller Café Kronhuset.

Kom och dansa med Lunch Beat Göteborg på vackra Kronhusgården!

Läs mer

Innana

Inanna (Willhelmina Holmertz) är med sin vackra röst och egenskrivna låtar ett namn att hålla i minnet. Inanna tävlade, samt kom på en imponerande 2:a plats, under Partillerocken 2018 och hennes låtar har flera tusen spelningar på Youtube.

Kolla klipp här!

Per Rehnberg

Trubaduren Per Rehnberg sjunger om om vardag med mycket fokus på att leva ute på öarna. Han kommer spela sina skärgårdsdoftande låtar under Cirkulära Tider den 5 maj. Konserten är så klart gratis. Kom och sjung med!

Kolla klipp här!

Victor Coppen

Foto: Linda Sewall

Victor Coppen skriver och spelar musik influerad av singer/songwriters som Jose González, Ben Howard och Nick Drake. Hans låtar genomsyras av en mystisk naturkraft och växlar ofta från det minimalistiska till mäktiga och dramatiska stycken. Gitarrspelet är nyskapande där udda tekniker och gitarrstämningar används för att få fram en rytmisk och nyanserad ljudbild.

Kolla klipp här!


Missa inte!

Kreativitet – en källa till god hälsa

Konstnär Eva Wirén

Eva brinner för att hjälpa människor att blåsa liv i och återupptäcka sin kreativitet genom konsten och måleriet.  Hon är övertygad om att inspirationen och kreativiteten är viktig för välbefinnande och hälsan. Konsten hjälper oss att få kontakt med nya sidor hos oss själva och hjälper oss till en hållbar livsstil. Välkomna till Postgatan 4 och Evas ateljé. Här finns intuitiv och färgstark konst som lockar till samtal. Eva och Tomas håller även kurser där de plockar fram inspirationen och kreativiteten.

Konstnär Eva Wirén driver tillsammans med Tomas Bech, friskvårds- och massageterapeut-företaget Q’ente med Konst och Friskvård i fokus.

Läs mer

Dyeforindigo – Johan Åberg, Sashiko workshop

Stadens favoritworkshop!

Välkommen att lära dig sashiko, en traditionell japansk teknik för att laga, försköna och förlänga livet på dina favoritkläder. Din garderob blir unik.Johan Åberg på Dyeforindigo lotsar oss igenom historien och visar stygn och bollar idéer.

Du tar med dig något plagg du vill smycka, laga, lappa, exv. jeans, en väska, jeansjackan eller dylikt. Vi har lite extra material på plats.

Söndag 5 maj

250 kr

Frågor och anmälan skickas till dyeforindigo@comhem.se

Anmälan är bindande.

Begränsat antal platser

Läs mer

Där ingen ska bo – En utställning om Östra Nordstans historia

Vad kan vi lära oss från rivningen av Östra Nordstan när vi tittar framåt för Västra Nordstans Revival? Besök utställningen ”Där ingen ska bo” och missa inte Cina Gasparinis (Higab) öppnande av Cirkulära Tider med en presentation av initiativet Västra Nordstan Revival.

Om utställningen: En deltagargrupp med elva arkivanvändare och en klass designstudenter har tillsammans skapat utställningen “Där ingen ska bo”. Utifrån filmen “Dom spränger i min stad i mitt hjärta”, en skildring av livet i Östra Nordstan inför de omfattande rivningarna på 1960-talet, har deltagargruppen valt ut spår och händelser att forska vidare på. Deras arkivsökningar lyfter upp fragment ur människors liv och stadsdelens förändringar genom historien. Designstudenterna har sedan fått ta till sig och formge materialet. Resultatet är en berättelse om livets alldaglighet, om människors drömmar och motgångar, utanförskap och tillhörighet.

Utställningsprojektet är ett samarbete mellan Riksarkivet Landsarkivet i Göteborg och Högskolan för design och konsthantverk vid Göteborgs universitet. Det är också en del av det filmvetenskapliga forskningsprojektet ”Filmens Göteborg under 1900-talet”, finansierat av Stiftelsen Anna Ahrenbergs fond, i samverkansplattformen GPS400 vid Göteborgs universitet.


Kronhusbodarna

Bäx Krukmakeri

Hos Bäx Krukmakeri kan företag beställa utsmyckningskeramik eller en unik och vacker gåva till kunder, personal och uppvaktningar. De tar också emot personliga beställningar som tillverkas efter dina speciella önskemål, en egen servis där du kombinerar det som passar dig.

All keramik kan maskindiskas och användas i mikron.

Mia Bäck har sedan 1989 drivit Bäx Krukmakeri efter utbildning på Östra Grevie folkhögskola och Rönnowska Yrkesgymnasium i Helsingborg.

Medlem i konstnärernas riksorganisation KRO, Konsthantverkscentrum och Lerverk som driver butik och galleri i Göteborg.

Café Kronhuset

Här kan du koppla av med något lätt mitt i hjärtat av Göteborg. En god lunchtallrik eller något läckert hembakat till en väldoftande kopp kaffe.

Vill du bjuda till fest i denna underbara miljö står deras professionella cateringservice till ert förfogande. På Café Kronhuset är endast det bästa gott nog och de betraktar nöjda gäster som sin största och viktigaste tillgång.

På Café Kronhuset står tiden stilla. Runt de små hantverksbodarna råder en gammaldags frid. För gruppresearrangörer är Kronhuset ett absolut måste. Här, ett stenkast från Göteborgsoperan, mitt i museikvarteren ligger stadens kulturella hjärta med Göteborgs marina centrum inpå knutarna. Ett stopp vid Kronhuset är som ett besök i Göteborg under stormaktstiden.

Välkommen in i den levande historien!

Läs mer

GrimArt Förgyllning & Antikt

GrimArt har som syfte att med varsamma, miljöriktiga och traditionella metoder skapa och restaurera förgyllda föremål och att återge defekta eller saknade detaljer och dekor i äldre/antik inredning med bland annat bladguld.

Förgyllare är ett mångtusenårigt yrke på utdöende men med ett stort kulturellt värde. GrimArt välkomnar därför uppdrag från likväl privat som offentlig kund, interiört och exteriört. De säljer också antikviteter och äldre kuriosa i sin ateljé och butik beläget i Kronhusbodarna i Göteborg.

“Att vårda och värna om det vi redan har är A och O angående hållbarhet. Att ta hand om och restaurera en antik möbel skänker dubbel glädje, dels ur ett miljömässigt perspektiv, men även för att man skapar möjligheten att lämna vidare en unik kvalitetsmöbel till nästa generation att njuta av.”

Läs mer

Göteborgs choklad & karamellfabrik

Välkommen till Göteborgs choklad & karamellfabrik. Här finner du hantverksmässigt tillverkad choklad som görs på plats i deras fabrik sedan 2004. Här samsas choklad i form av bräck, praliner, fudge med lakrits och småskaligt tillverkade karameller och andra utvalda godsaker som ofta är närproducerade. De serverar även glass i chokladdoppade glassrån.

I butiken i Kronhusbodarna samsas egentillverkade choklad med väl utvalda karameller, kvalitetslakrits, chokladbollar, fudge, chokladtryfflar, teer och mycket annat gott efter säsong. Kommer du en av de dagar vi tillverkar kan du ha turen att få en glimt av hur de gör sina välkända chokladbräck.

Varje vinter under adventsveckorna bjuder de in er i fabrikslokalen som då fungerar som stor julbutik. Nytt för i år är att de sommartid serverar kulglass i chokladdoppade rån och takeaway-kaffe, som förslagsvis kan avnjutas på en solvarm bänk vid Kronhuset eller i Kronhusparken. De hjälper er gärna att sätta ihop personliga presenter och gåvor – perfekt när någon fyller år, när man är bortbjuden eller när någon ska avtackas på jobbet.

De strävar efter att ha något för alla och har choklad även för dig som inte tål vanligt socker, är nötallergiker eller föredrar att äta vegansk.

Läs mer

Göteborgs Hembygdsförbund

Hembygdsförbundet är en sammanslutning av föreningar och enskilda med starkt intresse för, och kärlek till sin hembygd Göteborg. Välkommen att delta du också!

Förbundets uppgift är
– att öka kunskapen om och stärka sammanhållningen kring hembygden,
– att väcka intresse för bevarande av stadens ur historisk, topografisk eller konstnärlig synpunkt värdefulla kultur- och naturminnen
– att verka för tillgodoseende av historiska och estetiska krav vid stadens omdaning och utveckling.

Läs mer

Helena Gibson Glas

Helena Gibson är glaskonstnär och arbetar både med klassiskt handblåst glas och nya moderna tekniker. Ibland i kombination med neon, screentryck och/eller foto.

Ofta arbetar Helena med bilder för vägg. Som en saga i glas. Nu finns även smycken i silver, guld och med pärlor och stenar att köpa i Helenas ateljé och butik.

Representerad på bland annat Nationalmuseum, Stockholm, Röhsska Museet, Göteborg, Värmlands Museum, Karlstad. Bornholms Museum, Danmark.

Verk är inköpta av Statens Konstråd, landsting och kulturnämnder.

Läs mer

Lerverk butik & galleri

Lerverk butik & galleri har sedan starten 1980 erbjudit förstklassig samtida konsthantverk i ett inspirerande sammanhang. Galleriet och butiken är medlemsägda och drivs av ett 20-tal utvalda konsthantverkare vilka har sina ateljéer i södra och mellersta Sverige. Allt som visas i butik och galleri är egentillverkade föremål av hög kvalitet inom glas, keramik, smide, smyckekonst och textil.

Lerverks galleri har ett späckat kalendarium med nya utställningar varje månad med verk både från oss medlemmar samt inbjudna nordiska och internationella utställare. Deras mål är konsthantverk som uppvisar; kvalité, nyskapande och mångfald.

Välkommen!

Läs mer

Marcels Watch Group

Allt startade med sökandet efter det perfekta fickuret, ett sökande som aldrig blir avslutat. I takt med att antalet fickur ökade minskade utrymmet att bevara dessa på i samma takt. Några av de älskvärda fickuren var tvungna att säljas. Så föddes Marcels Handelsbolag.

I början av 2016 blev Marcels Handelsbolag till Marcels Watch Group AB. I dag levererar Marcels Watch Group vintage- och nya lyxklockor över hela världen. Kunder har blivit nöjda från det kalla norr i Sverige till det avlägsna Australien, USA och Asien.

Trots att tiderna förändras förblir högkvalitatvia och eleganta ur tidlösa. Deras mission är att förse världen med klockor i alla former, från alla tider med en skön och förnöjsam upplevelse. En upplevelse och kvalité som ska matcha de tillverkare de levererar från.

Ambitionen är att kunna leverera alla klockor som deras kunder söker efter. De vet själva hur svårt det kan vara att få tag på det där speciella uret man verkligen ställt in siktet på. De kommer göra allt i sin makt för att leverera just den specifika klockan.

När de tittar i backspegeln så ser de att sin historia, sitt arbete och sina produkter alltid har lett dem på rätt väg. Klockor från high-end-tillverkare har alltid varit tidlösa. Dessa historiska objekt, redan skriven eller historia för kommande generationer, är till för att användas oavsett i vilken tid vi befinner oss.

Deras moderna armbandsur som kan få dig av lyfta så väl som deras manuellt uppdragna fickur med tydliga spår av användning, håller båda tiden perfekt. Deras vision är, och har alltid varit, att säkerställa att alla ur, oavsett från vilken tid, är tillgängliga i bästa möjliga skick för de som delar vår passion för tidlösa högkvalitativa klockor.

Den 1 december 2018 öppnade Marcels Watch Group även en fysisk butik i det historiska hjärtat av Göteborg, Kronhusbodarna. Idén bakom butiken är att kunna erbjuda er en ännu bättre kundupplevelse. Detta genom att ge er möjligheten att skåda och känna på era favorit-vintageklockor och dela er passion tillsammans med Marcels Watch Group.

Läs mer

Butik Minerva

Välkomna till Butik Minerva i Kronhusbodarna. De har ingång från gården som de delar med Lerverk. I september slog de upp portarna. Här finns en härlig blandning av hantverk & design, skapat av både nytt och gammalt. Modernt och traditionellt.

Butiken ligger i en charmig historisk miljö där man känner tidens vingslag. De är flera kreatörer som jobbar i olika material och stilar. De kommer även att presentera olika gästutställare då och då. Gudinnan Minerva, beskyddare av hantverk och konst håller ett vakande öga över dem.

Sirpa Redesign: Skapar Nytt av Gammalt

Theresia Design: Textil

Beads by Ashton: Vackra stenar & pärlor

Laila Elgh Design: Återbruk av Jeans

Med flera.

Välkomna!

Läs mer

Stefan Salomonssons smyckessmide

Stefan har alltid tyckt om att arbeta med händerna. Hans nyfikenhet på guld/silversmidet började växa fram i Indien dit han flyttade 1992. Där skapade Stefan smycken i andra tekniker, innan han fick möjlighet att gå i lära hos Ravi, en skicklig guld/silversmed i Puskar, Rajasthan.

Det erbjudandet var ju svårt för Stefan att motstå! Så på golvet, med korslagda ben på indiskt vis, upp till 12 timmar om dagen, fick Stefan lära sig de traditionella smidestekniker som är starkt rotade i den indiska smyckeskulturen. Deras tid ihop som mästare och lärling, ledde så småningom till ett samarbete där de under ett par års tid bedrev guld/silversmideskurser för västerländska turister. Efter att Stefan kom tillbaka till Sverige har han konstant utverkat sina skickligheter genom att bland annat tagit kurser i både handgravyr och infattning.

Väl tillbaka i Sverige fick Stefan erbjudandet att tillverka och ställa ut sina smycken i de anrika Kronhusbodarna från 1700-talet, en historisk miljö med en vacker kullerstensbelagd innergård där det också finns ett flertal andra konsthantverkare. Där bedriver han nu sin verksamhet med hjälp av sin personal.

Läs mer

Historieverket

Historieverket är en tidsresebyrå som arrangerar resor till historiska platser och tider som du förmodligen aldrig har besökt – med människor du aldrig träffat. Det kan vara en 1600-talsvärld vid Kronhuset i Göteborg, med smeder och repslagare, färgstarka kvinnor och kanoner. Du kan möta kungens kapare och hans handlingskraftiga hustru i Gathenhielmska huset. De kan ta dig till de väldiga skyddsrummen i Kvarnberget under Andra världskriget, eller bjuda in till en extraordinär 1700-tals-middag i Ostindiska huset, närmare bestämt den Becksinska källaren.

Tidsresornas mål ligger främst i Göteborg men riktar sig också till andra orter med intressanta historiska platser och byggnader. Resorna lämpar sig för medborgare, turister, affärsbesökare, konferensdeltagare och gärna nyanlända. Med flera.

Läs mer