Visa urval

Stadsvandra med Higab!

I samband med Kulturkalaset 2015 lanserade vi på Higab vår första app. Med hjälp av den kan du göra egna stadsvandringar mellan några av Göteborgs mest spännande hus. Passa på att lära dig lite mer om din stad samtidigt som du får motion. Nu finns appen även på engelska.

På Higab får vi ofta frågor som rör våra hus och vi märker att det finns ett stort intresse för främst deras historia. Vi har tagit fram en app med fyra stadsvandringar med olika teman; ”Göteborgs historiska hjärta”, ”Göteborgs kulturella nav”, “Längs med Mölndalsån” och “Runt Stigbergstorget – en del av Göteborgs sjöfartshistoria”. “Göteborgs historiska hjärta” är en slinga som går genom de historiska kvarteren runt Västra Nordstan, med start vid Rådhuset vars äldsta delar är från 1600-talet. Kronhuskvarteret med sin spännande historia, Stora Tullhuset och Sahlgrenska Huset är några andra stopp på vandringen.

“Göteborgs kulturella nav” går längs Kungsportsavenyen där flera av de anrika kulturbyggnaderna finns. Det är också en vandring i fotspåren av de donatorer som bidragit till flera av husen, bland andra familjerna Dickson, Werner, Röhss och Wijk. Konserthuset, Stora Teatern och Dicksonska Palatset är några av husen som ingår här.

“Längs med Mölndalsån” är en vandring som sträcker sig genom Gårda. Det är en resa tillbaka i tiden där du får röra dig från industriområde till fattighus. Några av platserna som dyker upp är Brewhouse, Åvägen 17, Remfabriken, Stora Katrinelund och Mariagården.

“Runt Stigbergstorget – en del av Göteborgs sjöfartshistoria” är en resa tillbaka till det gamla Majorna. Med hus som har sina anor från 1700-talet och framåt får du möjlighet att lära dig mer om området och stadens sjöfartshistoria. Några av stoppen längs vägen är Sjömanshuset, Gathenhielmska Reservatet och Sjöfartsmuseet.

Med hjälp av appens kartfunktion promenerar du själv runt i din egen takt. I vandringarna ingår stopp vid ett antal hus där du får veta lite om byggnadens historia. Appen har även en talfunktion för den som har problem med synen eller föredrar att lyssna på informationen. Från och med juni 2016 finns det även en engelsk version. Om din telefon är inställd på ett annat språk än svenska blir det automatiskt den engelska versionen som laddas ner.

Appen finns att ladda ner gratis för både Iphone och Android. Skriv Higab i sökfunktionen.

app_630