Hoppa till innehållet
2 oktober, 2018

Okända dekormålningar i Börsen upptäckta

I ett par veckor har studenter från Institutionen för kulturvård vid Göteborgs universitet arbetat med att ta fram hittills okända dekormålningar i Börsens trapphus. Projektet är ett samarbete mellan Higab och Göteborgs universitet.

Gamla väggmålningar skrapas fram av studenter från Göteborgs universitet

Sedan våren 2016 har ett omfattande projekt pågått för att grundförstärka och bygga om Kvarteret Högvakten vid Gustaf Adolfs Torg. Syftet är att bevara byggnaderna för framtiden samt utveckla och öka tillgängligheten. Under projektet genomför Higab också en varsam restaurering av Börsens interiör. Som en del av detta har Higab valt att samarbeta med Institutionen för kulturvård vid Göteborgs universitet. Syftet är att studenterna ska få möjlighet till fältarbete. I ett par veckor har de arbetat med att undersöka väggarna i Börsens trapphus och ta fram tidigare färglager.

– Det är ett väldigt roligt och annorlunda projekt. Tidigare år har vi varit ute och arbetat i olika typer av byggnader i stan, men vi har aldrig varit del av ett sånt här stort projekt, säger Ingalill Nyström, universitetslektor på Institutionen för kulturvård.

Under väggarnas gulaktiga färg har studenterna hittat dekormålningar som troligen är från när Börsen byggdes 1849. En av målningarna är en vy av Stockholm och en annan har med största sannolikhet inslag från Italien.

– Det har hänt mycket i det här trapphuset. Studenterna har själva fått forska i husets historia och det visade sig att detta var en sal från början. Det var i början av 1900-talet som den gjordes om till trapphus, säger Ingalill Nyström.

En framskrapad väggmålning som föreställer ett vattenfall

Sara Hardselius studerar andra året på konservatorprogrammet på Institutionen för kulturvård. Hon är en av studenterna som har fått arbeta med restaureringen av trapphuset.

– Det är jättekul. Men det är också läskigt att arbeta med riktiga objekt som det här, på ett positivt sätt så klart. Det är ett guldläge för oss att kunna öva, säger hon.

Hur tycker du att det har gått?

– Bättre än förväntat. Vi har hittat mer än jag trodde att vi skulle göra. Innan visste vi inte alls vad som dolde sig bakom. Så det har varit lite som en skattjakt. Det har nästan varit svårt att gå hem vissa dagar, för vi har bara velat ta fram mer och mer.

Information om projekt Högvakten!

Fler nyheter!