Byggnadsvård Samarbeten Publicerad:

Snart lättar Barken Viking ankar

Den 4 januari planerar Barken Viking att lämna sin plats vid Lilla Bommen. Efter en kort tur till Frihamnen ska fartyget bogseras till Falkenberg för att läggas på varv. Det blir Vikings första tur utanför Göteborgsområdet på snart 70 år.

Barken Viking vid Lilla Bommen under kvällstid.

Våren 2019 påbörjade Higab en omfattande renovering av Barken Viking för att rusta fartyget för framtiden. Sedan dess har alla trädetaljer återfått sin forna glans och vissa av ståldetaljerna har demonterats för blästring och målning. Men framförallt pågår arbetet med att lägga, dreva in och nota ett helt nytt trädäck. Snart ska även fartyget läggas på varv, vilket ska ske vart tionde år.

Är du nyfiken på Barken Vikings resa?
Här följer datum att hålla koll på. Observera att de kan komma att förändras, då inte minst väder och vind spelar in. Vi uppdaterar med information löpande och separata pressinbjudningar till avsegling från Frihamnen och när fartyget återvänder till Göteborg kommer att skickas ut.

4 januari
Om vädret tillåter, beräknas Barken Viking segla över till Frihamnen. Där ska man ta bort toppen av riggen för att fartyget ska komma under Älvsborgsbron.

24 januari (preliminärt datum)
På grund av dåligt väder har avresedagen ändrats från 22 januari till 24 januari. Som det ser ut nu kommer fartyget att lämna sin tillfälliga plats i Frihamnen kl 00.00 mellan lördag och söndag. Då ska Viking bogseras till Falkvarv i Falkenberg för målning av skrov, botten, master och rigg samt installering av ny teknik. Resan ut från Göta Älv kommer att uppmärksammas i Higabs kanaler. OBS! Datumet kan komma att ändras.

8 mars (preliminärt)
Fartyget bogseras tillbaka till Frihamnen för att riggas upp igen med nymålade delar.

23 mars (datum kommer)
Viking beräknas vara tillbaka vid Lilla Bommen.

Higab kommer att rapportera från den spännande färden och resten av projektet här på webbplatsen och i våra sociala kanaler.

Mer information om projektet

Fler nyheter!