Historia Publicerad:

Sekelskifteshus i Västra Nordstan fyller 120 år

I år det 120 år sedan huset på Postgatan 10 i Västra Nordstan uppfördes. En gång i tiden låg ett av Göteborgs största hotell här och Vin- och Spritcentralen hade sin butik i bottenplan.
Hörnet av Postgatan 10 och huset som byggdes 1900
Postgatan 10. Till vänster syns hörnet av Kronhusbodarna.

Huset på Postgatan 10 (tidigare Sillgatan) ligger bokstavligen på historisk mark. På denna plats invigdes nämligen Comediehuset på 1770-talet. Det var Göteborgs första offentliga teater och här genomfördes även balett, cirkus, opera och andra musikföreställningar. En av de mer kända besökarna var teaterkungen Gustav III som närvarade vid en maskeradbal 1785. Under flera år drevs Comediehuset av Lovisa Simson som var Sveriges första kvinnliga teaterdirektör. Teatern lades slutligen ner 1833 och 1867 brann huset ner.

Dagens byggnad på Postgatan 10 uppfördes vid sekelskiftet 1900. Det ritades av H J Corneliusson och utformades för att rymma både kontor och bostäder. Husets takvåning är numera klädd i plåt, men ursprungligen hade våningen ett för den tiden modernt utseende med helglasning. Den tredje ägaren av huset var AB Vin- och Spritcentralen som hade butik här fram till 1920-talet. Under den här perioden moderniserades huset och en del av innergården byggdes över.

Gammalt vykort av hörnet vid Postgatan 10
Bild från när Frälsningsarméns Hotell låg i huset. Vykortet är poststämplat 1951. Fotokälla: goteborgsvykort.se

1928 gjordes byggnaden om till hotell för Frälsningsarmén. Ett decennium senare hade det utvecklats till ett av Göteborgs största hotell med ”ca 100 vackert modernt inredda resanderum för den enkle liksom även den ganska anspråksfulle resanden”. Då hade huset även utrustats med hiss. 1944 utvidgades hotellet då det byggdes samman med huset på Kronhusgatan 3.

Gammal vykort som föreställer ett café som fanns på Postgatan 10 en gång i tiden
Inifrån caféet på Postgatan 10 år 1935. Fotokälla: Göteborgs stadsmuseum

1964 tog Göteborgs Stad över byggnaden och under de kommande åren gjordes det om till kontor för fastighetskontoret som sitter här än i dag.

Historik om Postgatan 10

Fler nyheter!