Byggnadsvård Publicerad:

Upprustning av Wernerska Villan– nu provmålas ett av Göteborgs vackraste hus

Det är i detaljerna det sitter, inte minst när det gäller gamla fina hus. Häng med in i Wernerska Villan där färger just nu är ett ämne som diskuteras flitigt i den pågående upprustningen.
Ett rum med kontorsmöbler och stor kakelugn
Visionsbild RÅformat/White arkitekter

Rummet är fullt med människor med lätt rynkade pannor som flyttar sig runt de provmålade ytorna. Tittar på ytorna närmast fönstret. Flyttar sig längre in i rummet där det är mörkare och ser hur färgerna tar sig ut där. Upplevs de mer röda i ljuset kanske?
Målaren Pierre berättar vilka färger och tekniker han har använt. Visar på skillnaden mellan två väggytor som har bestrukits på olika sätt. När han pekar ser plötsligt även den ovane att den ena varianten faktiskt ger rummet lite mer liv än den andra. Inredningsarkitekten Emma och antikvarien Johanna pratar om färgkulörer och diskuterar frågan om linoljefärg eller inte. Helmatt färg eller med lite glans? Hur tåligt blir det? Higabs projektledare Svante gillar provmålningen av dörrposten, som fått en lätt antydan av ådermålning i strykningen. Hur många strykningar som behövs blir en annan diskussionsfråga. Kakelugnen som tronar i ett hörn av rummet kommer dock få behålla sin kulör.

Två kvinnor står vid en vägg och pratar
Inredningsarkitekten Emma diskuterar provmålningen med antikvarien Johanna
Takstuckatur målad i olika färger
Provmålning av takstuckaturen

Viktigt att det blir rätt

För den oinvigde kan det tyckas vara mycket diskussioner om en relativt liten detalj i ett stort projekt som Wernerska Villan, men det är viktigt att det blir rätt. Resultatet måste passa i den kulturhistoriska miljön, vara långsiktigt hållbart och tåla att människor kommer röra sig i huset – väskor som stöter mot väggar och skor som slår i lister kommer att slita på målningen. Blir det fel blir det både besvärligt och kostsamt att rätta till längre fram.

Skrivbord med ritningar och färgkartor

Ledigt för verksamhet

Den palatsliknande Wernerska Villan från 1886 ligger centralt en tvärgata upp från Avenyn och har de senaste åren genomgått en större renovering som fortfarande pågår.
– Huset har grundförstärkts och fasaderna har målats. Interiört gör vi nu en översyn av väggar, golv och tak där några rum på entréplanet kommer återfå ett mer ursprungligt utseende. Det blir även ny ventilation och kyla, säger Svante Thun, projektledare på Higab.

När huset är klart kommer det att ha nästan 1 000 kvadratmeter kontorsyta ledigt för uthyrning.
– Den verksamhet som hyr i huset kommer att få helt unika lokaler där tidens vingslag är tydliga. Wernerska Villan är ett av Göteborgs bäst bevarade hus från 1880-talet och bjuder på en fantastisk känsla. Många delar är kulturskyddade och man kan inte göra vad som helst, men det ger en otrolig charm och rummen är mycket vackra. Huset innefattar även museala delar där vår ambition är att de ska visas för allmänheten, säger Anette Persson, affärsutvecklare på Higab.

För mer information kontakta:

Svante Thun, projektledare, svante.thun@higab.se, 031-368 53 42

Anette Persson, affärsutvecklare, anette.persson@higab.se, 031-368 53 17

Om Wernerska Villan

Byggdes 1886 för grosshandlaren Carl Wijk och hans hustru Emma Helena Röhss. Arkitekten Adrian Crispin Peterson ritade huset efter inspiration från villor i norra Tyskland. Villan äri nyrenässansstil och innehöll ursprungligen 20 rum, kök och stall.

När det storslagna huset stod färdigt kom det att kallas Wijkska palatset. Elektriskt ljus och gasledningar var installerat från början, vilket gjorde byggnaden till Göteborgs första privatbostad med elektricitet. Själva strömmen kom från en ångmaskindriven dynamo i källaren.

När Carl Wijk dog övertogs villan av den äldste sonen Carl Olof Wijk som sedan sålde den till grosshandlaren och industrimannen Gustaf Werner 1915. Werner testamenterade, vid sin död 1948, byggnaden samt all inredning till Göteborgs Stad på villkor att hans systrar fick bo kvar livet ut. Gustaf Werner gjorde knappt några förändringar i huset men kom genom åren att samla på sig ett stort antal svenska konstverk. Med huset följde tavlor av bland annat Gustaf Cederström, Bruno Liljefors och Anders Zorn. Dessa konstverk är nu överflyttade till Göteborgs konstmuseum.

Efter att Gustaf Werners systrar gick bort 1956 respektive 1957 genomfördes en omfattande renovering. Det var främst första våningen som renoverades och byggdes om till kontorslokaler. Andra våningen renoverades också, men det gällde främst kök-och tjänstebostadsdelen. Våningens offentliga rum såsom trapphallen, matsalen, salongen och förmaket är näst intill intakta, vilket gör Wernerska Villan till stadens bäst bevarade 1880-talshus. Huset byggnadsminnesförklarades 1968 och ingår i Higabs bestånd sedan 1991.

Mer information om Wernerska Villan