Hållbarhet Hyresgäster Samarbeten Publicerad:

Pressmeddelande: Nya stadsodlingar vid Higabs hus

Som en del av Göteborgs 400-årsjubileum 2021 driver Higab ett pilotprojekt för att testa stadsnära odling. Nu har tre platser etablerats vid Slakthuset, Kvibergs Kaserner och Musikens Hus.
Odlingslådor framför en gavelvägg på Musikens Hus
Musikens Hus

– Vi tycker det är ett bra sätt att utnyttja oanvända ytor och förhoppningsvis skapa en trivsammare miljö. Det är extra spännande att det finns kommersiella aktörer som vill bedriva näringsverksamhet genom att odla stadsnära och samtidigt erbjuda sina produkter till försäljning lokalt. Odlingarna kommer också bidra till att minska urholkningen av den biologiska mångfalden, vilket är ett mål för Göteborgs Stad, säger Johan Carlsson, marknadschef på Higab.

Pilotprojektet går ut på att testa stadsnära odling vid Slakthuset, Kvibergs Kaserner och Musikens Hus. Satsningen är en del av stadsodlingsprojektet Grow Gothenburg som ingår i stadens 400-års-jubileum 2021 och för att utforma odlingsplatserna har Higab samarbetat med The Foodprint Lab som är ett team av arkitekter och stadsplanerare. De har utfört platsanalyser och därefter designat stadsodlingarna särskilt efter varje fastighet. Dessutom har de matchat personer och aktörer som har eller söker plats för odling.

– Vi är väldigt glada över samarbetet med Higab och hur det har skapat möjligheter för 25 personer som inte själva har en trädgård att kunna förverkliga sina odlingsdrömmar, säger Jonathan Naraine, medgrundare till The Foodprint Lab och Grow Gothenburg.

– Odlarna har visat stor tacksamhet och varit involverade genom hela processen, från design till  etablering, vilket har varit väldigt uppskattat och viktigt för oss i vårt arbete, tillägger Victoria Bengtsson, medgrundare till The Foodprint Lab och Grow Gothenburg.

Odlingslådor vid Slakthuset. I bakgrunden Slakthusets skorsten och torn
Slakthuset

Nu är stadsodlingarna på plats och har börjat användas av odlare. I Slakthusområdet har det skapats en köksträdgård med sittplatser och trästaket. Odlingen går under namnet Slaktarens trädgård och drivs av en förening. Här kan den som vill skörda och köpa grönsaker på plats.

Vid det tidigare militärmuseet i Kviberg har platsen utformats för att smälta in i den kulturhistoriska miljön. I mitten av odlingen finns en rund stenläggning som består av bevarade skifferplattor och granitstenar och runtom finns prydliga bäddar och odlingslådor. Odlingslotterna sköts av en förening och stadsbönder som driver företag på plats där man säljer både grönsakskassar till privatpersoner och levererar till restauranger i Göteborg.

Odlingslådor framför trähus på Kvibergs kasernområde
Kvibergs Kaserner. Foto: Jonathan Naraine

På baksidan av Musikens Hus har fyra parkeringsplatser omvandlats till en grön oas med flyttbara odlingslådor, sittplatser och ett trädäck. Odlingen drivs som en tillsammansodling där medlemmarna delar på både arbete och skörd. Många bor eller arbetar i området och ambitionen är att samverka för att skapa en mötesplats, inspirera andra och arrangera events. Detta är även en del i Musikens Hus satsning på ett grönt kulturhus, där man även har anlagt solceller på taket och laddstolpar för elbilar.

– Pilotprojektet kommer att löpa över tre år och vi kommer kontinuerligt följa hur odlingarna fungerar. Om det faller väl ut kan vi överväga att starta fler projekt och förhoppningsvis hitta lösningar som ger möjlighet att skapa permanenta odlingsplatser vid våra hus runt om i Göteborg, säger Johan Carlsson.

För mer information kontakta:

Johan Carlsson, marknadschef Higab, 031-368 53 28, johan.carlsson@higab.se

Jonathan Naraine, projektledare The Footprint Lab Arkitekter och Grow Gothenburg, 073-430 40 50, jonathan@thefoodprintlab.com

Bilder finns att hämta på mynewsdesk.com/se/higab

Fler nyheter!