Hållbarhet Publicerad:

Pressmeddelande: Naturen har tagit över den gamla fängelsegården

Härlanda fängelses gamla rastgård har blommat upp som aldrig förr. Sedan platsen gjordes om till en grönskande mångfaldsgård för bin, fjärilar och andra pollinatörer har 18 nya arter flyttat in.

– Resultatet har verkligen överträffat våra förväntningar. Att se hur den här platsen har blivit ett hem för så många nya arter är fantastiskt. Det är ett bevis på att riktade insatser för biologisk mångfald verkligen kan göra skillnad, säger Malin Goldkuhl, vd på Stadskupan.

Det första steget mot en mångfaldsgård togs 2021 då fastighetsägaren Higab startade ett pilotprojekt med Stadskupan där en bikupa med 50 000 bin sattes upp. 2023 gjordes en större satsning och gården förvandlades till en biologisk mångfaldsgård, vilken är öppen för alla att besöka.

–  Mångfaldsgården är ett tydligt exempel på att hållbar utveckling inte bara handlar om byggnader, utan också om att skapa gröna miljöer för både människor och djur, där livet kan blomstra. Det är en bra påminnelse om vad vi kan åstadkomma när vi låter naturen vara en del av vår stadsutveckling, säger Cina Gasparini, utvecklare av kulturmiljöer på Higab.

Foto: Malin Goldkuhl

Varierad miljö är framgångsreceptet

Redan under det första året blev resultaten goda då bland annat 54 vildbin av olika arter använde sig av gården. När 2024 nu summeras står det klart att den siffran har vuxit till 91 vildbin och sammanlagt har minst 18 nya arter gjort sig hemmastadda bland insektshotell, ängsväxter, bärbuskar och andra pollineringsvänliga växter.

– Inventeringarna visar tydligt hur en varierad miljö med rätt växtlighet kan locka en mångfald av arter. Vi tror att kombinationen av ängsblommor, bärbuskar och sandbädd har varit avgörande för att skapa den här framgången, säger biologen Tobias Federsel som står bakom inventeringarna.

Foto: Malin Goldkuhl

Lika viktigt med social hållbarhet

I arbetet med Mångfaldsgården är det stort fokus på ekologisk hållbarhet och social inkludering. Gården sköts därför i samarbete med Vägen ut! som skapar arbete åt människor som står långt ifrån arbetsmarknaden.

Planerna för framtiden är att fortsätta utveckla gården för att skapa ännu bättre förutsättningar för den biologiska mångfalden, samtidigt som platsen görs tillgänglig och inspirerande för allmänheten. Fler aktiviteter och pedagogiska insatser planeras, så att ännu fler kan lära sig om betydelsen av biologisk mångfald.

Om Mångfaldsgården

Platsen användes under 90 år som rastgård för fångarna på Härlanda fängelse. Sedan anläggningen omvandlades till Härlanda Park med kulturhus, öppen förskola och kontor vid millennieskiftet har den varit både grönyta och en liljegård med konstverk. Mångfaldsgården skapades 2023 av Stadskupan i samarbete med Higab och syftet är att skapa en levande kulturmiljö och ge besökare en möjlighet att lära sig mer om biologisk mångfald. Själva utformningen gjordes av arkitekten Ylva Freudendahl Bernquist och den tidigare stadsträdgårdsmästaren Ole Andersson.

För mer information kontakta:

Cina Gasparini, utvecklare kulturmiljöer Higab, cina.gasparini@higab.se, 031-368 53 92

Malin Goldkuhl, vd Stadskupan, malin@stadskupan.se, 0708-447 761

Bilder finns att hämta på mynewsdesk.com/se/higab

Relaterat