Event Hyresgäster Publicerad:

Pressmeddelande: Göteborgs äldsta julmarknad är tillbaka

Upplev julen i Göteborgs historiska hjärta. Den 30 november är det premiär för årets Kronhusjul i Kronhuset & Kronhusbodarna. Här hittar du stadens äldsta julmarknad och aktiviteter för hela familjen. 

Kvällsbild med snöfall över Kronhuset och Kronhusgården

– I år samlas ett 30-tal utställare på Kronhusjul tillsammans med alla hantverkare i Kronhusbodarna. På vår klassiska julmarknad kan du skämma bort dig själv eller dina nära och kära med lokalt producerad mat och gediget hantverk inom textil, smyckeskonst och slöjd. Eller varför inte köpa med dig en äkta Kronhusgran som kommer från skogarna i Västergötland, säger Sven Hagnell på Historieverket.

Sedan 1965 har den traditionella julmarknaden i Kronhuset lockat tusentals besökare. Den är Göteborgs äldsta och har utvecklats till ett av stadens mest populära julevenemang. Numera är den en del av Kronhusjul och äger rum i hela Kronhuskvarteret. I unika 1600- och 1700-talsmiljöer erbjuds allt från genuint hantverk och närproducerad mat till aktiviteter och historiska inslag för hela familjen. Förutom att du kan handla julklappar av högsta kvalitet blir det Luciatåg, tomtestuga och guidade visningar av Kronhusets orörda vindsvåningar.

– Vi kommer att anordna guidade visningar i Kronhuset på torsdagar, lördagar och söndagar. Under veckorna kommer även hantverkarna i Kronhusbodarna att ha speciella dagar med extra erbjudanden, säger Sven Hagnell.

Kronhusjul arrangeras av Historieverket i samarbete med Higab och ingår i utvecklingsarbetet Västra Nordstan Revival som utgår från ledorden hållbarhet, innovation och tradition. Arbetet är en del av Göteborgs 400-årsjubileum.

– Målsättningen är en levande och trygg stadsdel där verksamheternas inriktning och utbud ska präglas av ett hållbarhetstänk och vara en kontrast och ett komplement till utbudet i Nordstans köpcentrum, säger Cina Gasparini, utvecklare av kulturmiljöer på Higab.

Årets Kronhusjul blåses in kl 11 den 30 november tillsammans med Göteborg Wind Orchestra och sträcker sig fram till 21 december. Julmarknadens öppettider är tisdag-lördag 11–18 och söndag 11–17. På måndagar vilar julmarknaden i Kronhuset men Kronhusbodarna har öppet. Fri entré.

Hela programmet hittar du på webbplatsen kronhuset.se.

 

För mer information kontakta:

Sven Hagnell, producent Historieverket, tel 073-350 94 14, sven@historieverket.se

Cina Gasparini, utvecklare kulturmiljöer Higab, tel 031-368 53 92, cina.gasparini@higab.se

Högupplösta bilder finns att ladda ner på mynewsdesk.com/se/higab

Fler nyheter!