– Jag ser detta som ett viktigt steg i vårt långsiktiga arbete att utveckla Gathenhielmska Huset och området. Att öppna upp och levandegöra har varit och är våra ledord, säger Thomas Rasmussen, fastighetsförvaltare på Higab.
– Målbilden för arbetet är kopplat till huset, trädgården och området med dess kulturarv och framtidsmöjligheter. I två år har vi arbetat med en vision som nu inte bara är en drömbild utan ett faktiskt projekt – att länka samman Gathenhielmska Huset med Kulturreservatet, Oceanen och ateljéerna runt omkring. Det finns många starka aktörer i området, säger Isabel Lagos på Historieverket.
Sedan våren 2017 har Isabel Lagos varit andrahandshyresgäst i Gathenhielmska Huset vid Stigbergstorget. Här hon har bedrivit verksamhet och samverkat med aktörer för att levandegöra och genomföra projekt i huset. Nu är det klart att Historieverket kommer bli förstahandshyresgäst våren 2020 och då tas nästa steg i utvecklingen av Gathenhielmska Huset och området. Detta är en del av Higabs pågående arbete med att utveckla och levandegöra stadens kulturmiljöer – samtidigt som det är ett resultat av ett tätt samarbete med den nuvarande hyresgästen Wänskapsförbundet och ett nätverk av aktörer inom kulturlivet. Wänskapsförbundet har funnits i huset i 27 år och kommer att finnas kvar som hyresgäst. De ser nu fram emot en ny och spännande tillvaro i huset i samarbete med Isabel Lagos och Historieverket.
– Det känns så himla bra att Gathenhielmska Huset nu får den uppmärksamhet som huset och området förtjänar. Det är extra roligt att detta möjliggörs i dialog och nära samverkan mellan både etablerade och nya aktörer i området, säger Cina Gasparini, utvecklare av kulturmiljöer på Higab.
Tanken är Gathenhielmska Huset ska bli en arbetsplats och scen för design, dans, opera, musik, teater, konst och litteratur – en mötesplats för publika aktiviteter i området. Det inkluderar också utomhusverksamhet som teatervandringar, platsspecifika produktioner, konserter och installationer. I den nya delen av huset ska det finnas studioyta för aktörer inom scenkonst, samtidskonst, design, nutida dans, arkitektur, mode, litteratur och materiellt kulturarv. De mer permanenta aktörerna ska dessutom medverka till att levandegöra 1700-talsdelen av huset och trädgården på baksidan.
– Vi vill utmana besökaren och utövaren, ge dem en mötesplats utöver det vanliga att besöka och utforska. I och med husets anknytning till Göteborgs historiska identitet känns detta extra angeläget, säger Isabel Lagos.
För mer information kontakta:
Cina Gasparini, utvecklare av kulturmiljöer på Higab, 031-368 53 92, cina.gasparini@higab.se
Isabel Lagos, Historieverket, 076-921 11 07, isabel@historieverket.se