Byggnadsvård Stadsutveckling Publicerad:

Pressmeddelande: Dicksonska Palatset öppnas för göteborgarna – nu eftersöks restaurangkoncept

Familjen Dicksons ståtliga köpmannavilla vid Heden ska rustas upp och ställas i ordning för att kunna hysa restaurang. Nu söker fastighetsägaren Higab efter konceptidéer för en verksamhet som lyfter fram den unika miljön. Utöver Dicksonska Palatset finns även två andra spännande byggnader som söker kreativa entreprenörer – Feskekôrka och Billdals Gård.
En av Dicksonska Palatsets välbevarade festsalar.
En av Dicksonska Palatsets välbevarade festsalar. Foto: Higab/Bert Leandersson

– Nu utvecklar vi dessa unika och vackra hus för göteborgarna, vilket är jätteroligt.  Inte minst Dicksonska Palatset som under många år har varit lite hemligt då det använts för Göteborgs Stads representation. Nu får alla tillgång till det, säger Anette Persson, affärsutvecklare på Higab.

Originalinteriören kvar

Köpmannen Oscar Dickson lät 1862 bygga villan på dryga 900 kvadratmeter för sin familj. Senare köptes den av hushållsskolan Margaretaskolan som bedrev fest- och restaurangverksamhet i många år. Husets två nedersta våningar, med festsalar och en pampig trapphall, har kvar sin originalinredning och Dicksonska Palatset blev byggnadsminnesförklarat 1973. Det innebär höga skyddskrav och att verksamheten kommer att få anpassa sig efter den befintliga interiören.

– Det blir inga ombyggnationer i de delar som har bevarandekrav utan där handlar det om varsam renovering. Men vi har möjlighet att inreda ett modernt restaurangkök då det ursprungliga köket byttes ut för länge sedan, säger Anette Persson.

Öppnar 2022

Upprustningen kommer att pågå under 2021 och innebär bland annat att orangeriet vid entrén återskapas. Tillgängligheten förbättras med ny entrétrappa och nya hissar. Det inrättas även en vinkällare. På de översta våningarna, som inte är lika välbevarade, blir det kontorslokaler som utformas för att samspela med huset i övrigt. 2022 räknar Higab med att Dicksonska Palatset kommer kunna öppna.

Koncept även för Feskekôrka och Billdals Gård

Higab uppmanar även kreativa entreprenörer att ge förslag på koncept för Feskekôrka och Billdals Gård, som också står inför omfattande upprustningar.
– En konceptförfrågan för Feskekôrka gick ut redan i mars men coronapandemin gjorde att den tillfälligt pausades. Nu är den åter öppen och här efterlyses verksamhetsidéer med fisk- och skaldjursinriktning. Billdals Gård från 1860-talet, belägen i en vacker park i Billdal, öppnar för en annan typ av koncept, säger Anette Persson.

Information om konceptförfrågan!

För mer information:

Anette Persson, affärsutvecklare Higab, 031-368 53 17, anette.persson@higab.se

Bildmaterial

Om Dicksonska Palatset

Dicksonska Palatset var vid tillkomsten 1862 ett av de första påkostade stenhusen utanför vallgraven. Det byggdes åt köpmannen Oscar Dickson med familj, på sin tid en av Sveriges rikaste män. Vid den tiden var större delen av området kring Heden fortfarande obebyggt och det nya privatpalatset tronade i ensamt majestät de första decennierna. Dicksonska palatset planerades med egen trädgård och ekonomibyggnader i form av stall och vagnsbod på baksidan. Byggnaden uppfördes i nyrenässansstil med rustik sockelvåning, släta putsade fasader och flackt valmat tak med gjuten dekor. På första och andra våningen var det sällskapsrum och på tredje våningen sovrum för herrskapet och tjänstefolket.

1923 sålde familjen Dickson huset till Margaretaskolan, som bedrev hushållsskolor för flickor i flera städer i Sverige. Förutom utbildning drev Margaretaskolan restaurang och festvåning. 1968 såldes Dicksonska Palatset till Göteborgs Stad och idag ägs och förvaltas det av Higab. 1973 blev huset byggnadsminne.

Fler nyheter!